Putinova moc v ohrožení. Ve volbách bude mít silného soupeře

Ruská politička a novinářka Jekatěrina Duncovová se rozhodla postavit současnému prezidentu Vladimiru Putinovi. Podle The Moscow Times už dokonce odevzdala volební komisi dokumenty potřebné k tomu, aby ji zaregistrovala jako kandidátku.

Aby její žádost prošla, musí nasbírat alespoň 300 tisíc podpisů z nejméně 40 ruských oblastí. "Mám dobrý pocit, udělali jsme všechno, co bylo třeba," řekla. "Sbírání podpisů je obrovská práce a doufám, že se do toho lidé aktivně zapojí," dodala.

Ve své politické kampani vyzývá k míru na Ukrajině. Chce z Ruska vytvořit stát, který je mírový, přátelský a ochotný spolupracovat s každým na principu vzájemného respektu.

Duncovová není v politice žádným nováčkem. Jak připomíná Russian Election Monitor, v roce 2011 se zapojila do kampaně na obnovení přímé volby starosty v Rževu, kde žije. Od roku 2003 pracuje jako novinářka a působí i jako aktivistka.

[chooze:article;value:531798]

​Čtyřicetiletá Duncovová pochází z Krasnojarska a je matkou tří dětí. Vystudovala právnickou fakultu a v roce 2016 absolvovala studium režie na Petrohradské univerzitě.

Prezidentské volby se v Rusku uskuteční 17. března 2024. Odborníci ale nepředpokládají, že by měl Putin skutečného soupeře. Pokud by byl znovu zvolen, bylo by to jeho třetí volební období v řadě.

Celkově by ale funkci zastával už šestkrát. Putin se totiž stal prezidentem už v roce 2000 a ve funkci setrval do roku 2008. Následně ho na jedno funkční období vystřídal Dmitrij Medveděv a do čela země se vrátil v roce 2018.

Putinův dvojník se sám prozradil. Dostala ho otázka od malého dítěte:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.