Putinova nová zbraň. Rusové se inspirovali u Islámského státu

Ruské síly na Ukrajině našly nové využití pro takřka sedm desetiletí staré tanky T-55. Donedávna tyto už silně zastaralé stroje se slabým pancířem a mizerným zaměřovacím systémem sloužily hlavně jako mobilní polní dělostřelectvo a přímá palebná podpora. Nyní je Rusové nasadili proti Ukrajincům také ve formě sebevražedného dronu.

Nasazení takovéhoto stroje je podle časopisu Forbes zdokumentováno z neděle. Mělo k němu dojít u města Marjinka v Doněcké oblasti. Dálkově ovládaný tank naplněný výbušninami ale ve své misi příliš úspěšný nebyl. Cestou k ukrajinským pozicím totiž nejdříve najel na minu a poté se jej Ukrajincům podařilo zasáhnout raketou, což způsobilo obrovskou explozi. V tanku se podle odhadů nacházelo až šest tun výbušniny.

Není to přitom poprvé, co Rusové podobnou taktiku vyzkoušeli. Jen o několik dní dříve totiž podobně využili také obrněný transportér MT-LB, o čemž informovala například také ruská státní agentura RIA Novosti.

[chooze:article;value:509166]

Podle bezpečnostního experta Vojtěcha Bahenského z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy není použití sebevražedných vozidel ničím novým. "Je to taktika, kterou primárně používali teroristé na Blízkém východě," připomněl.

Ze dvou zdokumentovaných pokusů ale podle něj nejde dělat rozsáhlejší závěry. "Na obou stranách probíhají nějaké pokusy o inovaci a adaptaci na probíhající válku. Na mě to působí spíš jako iniciativa někoho, kdo měl pocit, že je dobrý nápad to vyzkoušet. Nemyslím si ale, že by se z toho stala nějaká zásadní taktika," řekl dále pro TN.cz

Nasazení sebevražedných vozidel není totiž podle Bahenského pro ukrajinské bojiště vhodné. "Například u teroristů z Islámského státu hrálo důležitou roli překvapení. To u tanku moc fungovat nebude. Ukrajinští vojáci jsou navíc lépe vybavení pro boj proti obrněným vozidlům než bezpečnostní síly na Blízkém východě. Ukrajinské pozice navíc často chrání miny," shrnul problémy, kterým Rusové při nasazení sebevražedných vozidel čelí.

Dohodli jsme mír a stáhli se. Ukrajina svou část smlouvy porušila, tvrdí Putin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.