Putinova retro armáda. Moderní technika dochází. Ze skladů vytahují zastaralé stroje

Rusové mají na Ukrajině velké ztráty bojové techniky, a to i z řad modernějších strojů. Podle pozorovatelů ze zahraničí i českých bezpečnostních analytiků tak stále častěji sahají po archivní technice, kterou navíc nyní nasazují na více exponovaná místa a neslouží už jen jako záložní řešení.

Jedním z takových tanků, který se aktuálně častěji objevuje na bojišti, je sovětský T-62. Autoři portálu Defense Express se odkazují na video ze sociální sítě Telegram, které zachycuje příjezd těchto tanků na frontu na Donbasu.

"T-62 je tank, který konstrukčně patří do 50. let. Má slabé pancéřování a kanon ráže 115 milimetrů, což dneska nestačí na probití pancíře moderních tanků, úroveň jeho senzorů je mizerná, což Rusové řeší tím, že na něj instalují svoje infračervené zaměřovače, také na ty tanky montují přídavnou ochranu. Ne že by ten tank byl úplně k ničemu, ale jeho bojová hodnota na moderním bojišti je dramaticky menší než modernizované T-72, T-80 nebo T-90. Člověk od toho nemůže chtít zázraky," shrnul bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

[chooze:article;value:489109]

Skladové zásoby byly menší, než se myslelo

Rusům nyní chybí potřebné počty pravděpodobně všech modernějších tanků, jako jsou T-72, T-80 a T-90, nebo je také možné, že je ani nikdy neměli a čísla si vycucali z prstu, jak naznačil Visingr. Odkazuje se na průzkum uživatele Twitteru jménem partizan_oleg, který se snažil vypátrat tanky T-80 a T-72.

Podle partizana_olega mělo Rusko v roce 2016 maximálně 230 T-80U ve službě. O velkou část, pravděpodobně i většinu, přišlo Rusko v bojích na Ukrajině. Že jich ve skladech asi moc nezůstalo, dokazuje také to, že se neobjevují ani zprávy o nově reaktivovaných T-80U.

Podobně se partizan_oleg snažil zjistit, jaký počet T-72 mohlo mít Rusko před válkou a kolik jich má nyní. Po pádu SSSR jich bylo 8 300. Některé skončily v Bělorusku a na Ukrajině, další se prodaly. Před válkou jich tak Rusko mohlo mít asi 3 440, z toho necelé 2 000 v aktivní službě.

Podle skupiny Oryx, která se zaměřuje na dokumentování zničené ukrajinské i ruské techniky, přišli Rusové na Ukrajině asi o 1 000 T-72 různých variant. Celkem jsou dokumentované ztráty 1 865 tanků, z čehož bylo 1 115 zničeno, 94 poškozeno, 106 opuštěno a 550 zajato. Skutečná čísla budou pravděpodobně vyšší. Ve středu 22. března také skupina Oryx upozornila, že Rusové vytahují ze skladů i tanky T-54 a T-55.

[chooze:article;value:477198]

Útočné odřady

Další vysvětlení, proč je na bojišti více zastaralých strojů, je to, že si novější a kvalitnější kusy Rusové šetří pro své nové elitní bojové skupiny. Ty se označují jako útočné odřady a mají zrcadlit zkušenosti z bojů na Ukrajině, kdy je potřeba spíše jednotek, které jsou schopné se vypořádat s opevněnými pozicemi nebo s pozicemi ve složitém terénu, než dříve preferovaných praporových úkolových uskupení, která byla efektivní například v roce 2014 při bojích na Donbasu a jsou určena spíše pro velké manévrové operace.

"Do útočných odřadů dávají kvalitní pěchotní jednotky, kvalitní zbraně a lepší techniku, třeba tanky T-90. Většinu ruské armády ale tvoří mobilizovaní vojáci, kteří dostávají antikvariátní vybavení jako T-62 nebo obrněné transportéry BTR-50. Ty jsou brány v podstatě jako spotřební a počítá se s velkými ztrátami. U útočných odřadů ale tomu tak není," vysvětlil Visingr.

Vyřazené moderní tanky není čím nahradit

Pro ruskou armádu je velký problém nahradit vyřazené moderní stroje čímkoliv ekvivalentním. "Oni nejsou schopní vyrábět nové tanky. Berou staré tanky a modernizují je. Modernizují stará vozidla, ale i to je mnohem pomalejší, než by potřebovali, tak vytahují ze skladu ten šrot. Té staré techniky přibývá výrazně rychlejším tempem než té moderní," míní Visingr.

Modernizace tanků vázne nejenom kvůli neefektivitě ruského vojenského průmyslu, který je navíc prolezlý korupcí, ale také proto, že spousta techniky je původem ze Západu a kvůli sankcím se do Ruska nedostane, nebo jen s velkými obtížemi a v malých počtech.

Podívejte se na prosincovou reportáž TV Nova o převzetí prvního tanku Leopard 2 českou armádou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.