Putinova strana shání žoldáky, tvrdí Ukrajinci. Vybírá si mezi fotbalovými chuligány

Skupina Espaňola je tvořená především neonacisty z řad fotbalových chuligánů, tetování názvu organizace mají po celém těle. Dříve útočili na fanoušky fotbalových týmů, ty dnes vyměnili za nepřátele Ruské federace.

"Z toho prostředí ruských neonacistů, ale i násilníků, vycházely všechny ty soukromé armády nebo skupiny, jako byla Rusič, která bojovala na Donbase už od roku 2014," říká expert na bezpečnostní politiku Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:528034]

​Od minulého roku už Espaňola není jen organizací fotbalových chuligánů, ale oficiálním členem Redutu, tedy sdružení ruských soukromých armád. Už rok předtím se prý účastnili obklíčení Azovstalu na Ukrajině. Teď podle ukrajinské rozvědky hledají nové členy. Za boje na Ukrajině mají získat v přepočtu 54 tisíc korun měsíčně.

"Pro většinu rekrutů jde o jednosměrný lístek. Mrtvé a těžce raněné ‘potraviny pro děla‘ Rusové z bojiště neodnesou, jsou evidováni jako ‘pohřešovaní‘, aby nemuseli platit příbuzným rubly za živitele poslaného Moskvou na smrt," uvádí ředitelství rozvědky ukrajinského ministerstva obrany.

[chooze:article;value:502440]

​Podle odborníků je ale ověřených informací o soukromých armádách v Rusku velmi málo. Oficiálně neexistují, protože je ruský zákon nepovoluje a Putin dokonce v minulosti prohlásil, že žádné nejsou.

Wagnerovci, nejznámější z ruských soukromých armád, od smrti velitele Prigožina svou aktivitu přesunuli především do Afriky. Další žoldnéřská organizace, a to Potok, která patří pod plynárenskou skupinu Gazprom, se účastnila i bojů u ukrajinského Bachmutu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.