Putinovi hrozí soud. OSN chystá tribunál podobný norimberskému procesu

Organizace spojených národů v americkém New Yorku údajně navrhuje rezoluci pro tribunál norimberského typu. Ten by měl soudit ruské vedení za válečné zločiny páchané na Ukrajině. 

Podle deníku The Guardian, který o rezoluci informuje, uvedla americká velvyslankyně pro globální soudnictví Beth Van Schaacková, že jde o něco, na čem ukrajinskému prezidentovi velmi záleží. Takové rozhodnutí by prý mohlo mít velkou váhu.

"Je to něco, na čem prezidentu Zelenskému opravdu záleží. Je to něco, co Ukrajina chce, a myslím, že to bude mít velkou váhu. Otázkou je, jestli pro to bude dostatek hlasů na Valném shromáždění OSN," poznamenala. A dodala, že doposud vydané rezoluce výrazně převažovaly ve prospěch Ukrajiny.

[chooze:article;value:477597]

​Van Schaacková řekla, že tribunál by mohl vzniknout podle dvou různých vzorů. První možností je to, že by mezi Ukrajinou a OSN došlo k dvoustranné smlouvě. Ta by byla podle Van Schaackové "v určitém ohledu požehnána Valným shromážděním OSN a zřídila by samostatný tribunál".

Druhou možností je zřízení speciálního soudu Ukrajinou a Evropskou unií nebo Radou Evropy. Ten by byl podpořen hlasováním na Valném shromáždění OSN. Obě varianty by se zabývaly prozkoumáváním trestného činu agrese. "Byl by to omezený počet obžalovaných, pravděpodobně nejvyšší politické vedení a možná i některé vojenské špičky," řekla.

[chooze:article;value:477620]

​Ruskými válečnými zločiny se začal zabývat už i Mezinárodní trestní soud. Ukrajinské vedení ale tvrdí, že je proces brzděn tím, že může soudit pouze osoby obviněné z jednotlivých válečných zločinů. Nemůže tak stíhat vedení Kremlu, a to z toho důvodu, že Rusko není signatářem příslušného zákona.

Ukrajina chce, aby nový tribunál začal pracovat nejpozději v září 2023. Podle deníku The Kyiv Independent eviduje ukrajinská prokuratura přes 51 000 ruských válečných zločinů. Ukrajinské orgány činné v trestním řízení rovněž zaznamenaly 18 585 trestných činů proti národní bezpečnosti Ukrajiny.

Svoboda: Rusko mělo image silné armády. Aby zakrylo neúspěch, tvrdí, že bojuje proti NATO:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.