Putinovi spojenci řešili válku na Ukrajině. Jejich slova Rusko nepotěší

Ruský prezident Vladimir Putin ve světě nemá příliš mnoho spojenců. Většina zemí se totiž po vpádu ruské armády na Ukrajinu postavila proti němu. Putinovým nejbližším spojencem je Bělorusko a jeho prezident Alexandr Lukašenko. Dalším mužem, na kterého Putin spoléhá, je čínský prezident Si Ťin-pching. 

Celý svět proto zaujalo, když se Alexandr Lukašenko a Si Ťin-pching tento týden sešli v Pekingu a jednali mimo jiné právě o konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Z jejich slov se přitom zdá, že by byli rádi, aby Putin s válkou přestal. Lídři totiž po společném setkání vyjádřili svůj "extrémní zájem" ohledně mírového řešení války na Ukrajině. Obě země konkrétně "vyjádřily hluboké znepokojení" nad konfliktem a "extrémní zájem na co nejrychlejším nastolení míru na Ukrajině", uvedla BBC.

[chooze:article;value:492331]

​Lukašenko také řekl, že jeho země "plně podporuje" pekingský plán na ukončení války na Ukrajině. "Bělorusko vede aktivní kampaň s mírovými návrhy a plně podporuje vaši iniciativu pro mezinárodní bezpečnost," řekl Lukašenko čínskému prezidentovi.

Svůj mírový plán Čína zveřejnila minulý týden. Její scénář zahrnuje 12 podmínek. Jde například o respektování suverenity všech států, zřeknutí se mentality studené války, zastavení nepřátelství, obnovení mírových rozhovorů, ochranu civilistů a válečných zajatců či ukončení jednostranných sankcí.

Podle Ruska si plán rozhodně zaslouží pozornost a zaujal také ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Obě země k němu ale mají své výhrady. Podrobnosti najdete v tomto článku na TN.cz

Ruského útoku se bojí i další země. Putin totiž nedávno zpochybnil územní celistvost jiného státu. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.