Putinovo okolí ví, že Ukrajina zvítězí, tvrdí expertka. Hlásí se za něj náhrada

"Putin ponížil Rusko a armádu, protože ukázal, že síla ruské armády není nic jiného než propaganda," upozornila Lautmanová pro web deníku Daily Express. Momentálně podle ní sledujeme začátek konce ruského prezidenta.

Rýsuje se za něj náhrada, tvrdí. Putin totiž ztrácí nad zemí kontrolu a prezidentem by se mohl pokusit stát Jevgenij Prigožin, veliteli soukromé armády Wagnerova skupina, která vedle profesionální armády bojuje na Ukrajině.

Lidé v Kremlu si totiž uvědomují, že má země problém, myslí si analytička. "Minimálně se soukromě ptají, kam je vede," prohlásila. "S každým dalším měsícem a s každým zvěrstvem, kterého se Rusko dopustí, ať už jde o útoky na budovy, nebo civilní obyvatelstvo, se stává větším vyvrhelem," dodala.

[chooze:article;value:493887]

Prigožin v poslední době kritizuje ruské vedení za to, že podle něj jeho žoldákům nedodává dostatek munice. "V podstatě jde po Putinově nejbližším okolí, včetně ministerstva obrany," připomněla analytička. "Myslím si, že se snaží připravit si cestu k uchopení moci. Putin je v pasti, protože potřebuje Wagnerovy žoldáky a potřebuje ministerstvo obrany. Pokud půjde proti Prigožinovi, ví, že to způsobí ještě větší rozkol," doplnila.

To může značit, že se chce stát prezidentem. "Prigožin je také odborníkem na propagandu. Díky tomu se mu podařilo vytvořit si velmi loajální stoupence, kteří nemají problém volat po Putinově odstoupení a otřást celým systémem," upozornila Lautmanová. "Dělá to kvůli uchopení moci a myslím si, že nakonec vyzve Putina," předpověděla.

Kvůli tomu se ale může Putin pokusit Prigožina nechat zabít. "Myslím si, že Prigožin je pro Putina stále užitečný, ale překračuje tolik červených čar, že je to nemyslitelné. Až jeho užitečnost skončí, bude pryč. Nemyslím si, že odejde jen tak, že zmizí," vysvětlila.

[chooze:article;value:493911]

Lautmanová ale není jediná, kdo si myslí, že Prigožin se chce stát novým prezidentem. "Někteří lidé možná rozpoznají, že se mění v Rusku atmosféra, a uvidí to jako vlastní příležitost k posunu na nejvyšší pozici," uvedl politický stratég Jason Jay Smart. "Putin si myslí, že má vše pod kontrolou. Ale každý, kdo byl v historii diktátorem, to tak má, dokud v jednu chvíli nesklouzne. Je však velmi těžké předpovědět, kdy ten okamžik přijde," řekl magazínu Newsweek.

"Po 22 letech Putinova prezidentství tady je člověk, který stále tvrdí, že je Putinův podporovatel a je součástí jeho nejbližšího okolí, ale možná má šanci vyzvat Putina a očividně má politické ambice. Je hrdinou pro nejkonzervativnější, řekl bych fašistickou, část ruské společnosti," poznamenal pro CNN ruský novinář Michail Zygar. "Je nejjasnějším rivalem pro prezidenta Putina," doplnil. 

Rusko má pět kandidátů na prezidenta pro volby v roce 2024. Putin mezi nimi není:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.