Putinův další cíl? Jsme na řadě, bojí se Moldavané. Rusové už vyhrožují

Boje na Ukrajině trvají už přes 10 měsíců a Rusko stále nehlásí žádné velké úspěchy. Ruský prezident Vladimir Putin přitom očekával, že půjde o velmi rychlou záležitost. Ukrajinci ale statečně vzdorují a mezi Rusy už kvůli dlouho trvajícímu konfliktu pomalu roste napětí.

Spekuluje se proto o tom, že by si Rusové mohli chtít zlepšit náladu a zaútočit na další zemi – Moldavsko. Samotní Moldavci jsou si tím dokonce jistí. "Otázkou není, zda Ruská federace provede novou ofenzívu na území Moldavské republiky, ale kdy se tak stane: buď začátkem roku, v lednu, únoru, nebo později, v březnu nebo dubnu," sdělil šéf moldavské Zpravodajské a bezpečnostní služby (SIS) Alexandru Musteatsa stanici TVR.

Jeho obavy nyní posílil i náměstek ministra zahraničních věcí Ruské federace Michail Galuzin, když na Štědrý den ruské státní tiskové agentuře RIA Novosti řekl, že je třeba Moldavsku připomenout "smutnou zkušenost Ukrajiny". Varoval také Moldavsko, aby neprodávalo ani nekupovalo zbraně ze zemí NATO, protože ji to přibližuje "katastrofě".

[chooze:article;value:481285]

​Moldavsko má s Ruskem dlouhodobě napjaté vztahy kvůli situaci v separatistickém regionu Podněstří. Případná válka s Ruskem by podle vojenského analytika Jiřího Vojáčka byla záležitostí pár hodin. "Moldavsko samo nemá šanci se ubránit. Je to malá země s malinkatou a spíše symbolickou armádou. Byla by to záležitost tak na dvě hodiny, možná bez jediného výstřelu," uvedl pro TN.cz Vojáček.

Vojensky Rusko na Moldavsko útočit podle analytika nepotřebuje, ale Putin by si tak mohl vylepšil obraz u běžných Rusů. Mohl by tím totiž překrýt situaci na Ukrajině, kde měla válka původně trvat jen tři dny. Moldavané proto na svou situaci hlasitě upozorňují. "Jejich prohlášení jsou politická. Snaží se odradit Rusy a zalarmovat Západ, aby jim pomohl. Hlavně Rumunsko," řekl Vojáček.

"Úplně si ale nedokážu představit, jak by tam Rusové zaútočili. Nepodařilo se jim totiž probít skrz jižní Ukrajinu až k hranicím s Moldavskem. Muselo by to nejspíš vyjít z Podněstří, kde mají Rusové své vojáky a asi by na to muselo reagovat NATO," dodal.

Putin zakázal vývoz ruské ropy do států, které stropují její cenu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.