Pyrotechnici se chystají na odpal bomby. U Litvínova ji našli v areálu chemičky

V úterý v jednu hodinu odpoledne uplyne maximální doba, na kterou mohl být nastavený speciální časovač nalezené bomby. Bude to zhruba 144 hodin od chvíle, kdy ji bagrista vytáhl.

Přípravy na řízený odpal už v chemičce probíhají. Na místě se ale bude moci začít až později v úterý. Jde o velmi neobvyklý typ letecké pumy. O tom, jak ji zlikvidovat, probíhala celá řada jednání, a to nejen v rámci pyrotechnické komise složené z těch nejzkušenějších pyrotechniků policie. Radili se také s kolegy z Německa a z Polska – kteří mají s tímto typem munice více zkušeností –, ale i s dalšími odborníky z České republiky.

[chooze:article;value:570770]

​Bomba bude podle policie i po uplynutí času stále nebezpečná, a tak má přímo na místě pracovat co nejméně lidí, a to dva až tři pyrotechnici. Obsluhovat mají i hasičskou techniku. Na místě se prý prostřídá deset nejzkušenějších pyrotechniků z řad Policie České republiky.

Okolí pumy mají pyrotechnici obložit asi čtyřmi stovkami písečných vaků. Budovu v její blízkosti pak prý zabezpečí rozřezanými pneumatikami zavěšenými na ocelových lanech. A o kus dál postaví písečnou barikádu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.