Rada bezpečnosti OSN schválila mírový plán pro Gazu. Navrhly ho USA

Poměrem 14:1 prošel podle BBC Radou bezpečnosti OSN plán na příměří mezi Izraelem a Gazou. Návrh předložily Spojené státy, které patří mezi stálé členy Rady. Jediný, kdo se za rezoluci nepostavil, bylo Rusko. To se však pouze zdrželo a neuplatnilo tak své právo veta.

Rezoluce obsahuje požadavek úplného příměří, které je podmíněno propuštěním rukojmích zadržovaných Hamásem, navrácením ostatků zesnulých rukojmích a výměnou palestinských zajatců.

V druhé fázi by mělo dojít k "trvalému ukončení nepřátelských akcí" a úplnému stažení izraelských vojáků z Gazy. Třetí část pak obsahuje víceletý plán obnovy území.

[chooze:article;value:559474]

"Rada vítá nový návrh příměří oznámený 31. května, který Izrael přijal, a vyzývá Hamás, aby jej také přijal. Rada naléhá na obě strany, aby tuto rezoluci naplnily bez prodlení a bez dalších podmínek," uvádí se podle CNN v rozhodnutí Rady.

Je však otázkou, jaký bude mít rezoluce dopad. Už v březnu byla totiž přijata rezoluce, která požadovala okamžité příměří mezi znesvářenými stranami. V Gaze se ale bojuje dál.  

Pavel se setkal s jordánským premiérem. Řešili hlavně Izrael (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.