Řada dodavatelů energií stále snižuje ceny. Lidé využívají i kratší fixace

Pokud chcete ještě letos změnit dodavatele energií, je na to podle odborníků nejvyšší čas. Tedy na výpověď dosavadnímu dodavateli. Je potřeba totiž počítat s výpovědí, standardně tři měsíce dlouhou lhůtou, u společnosti, od které odcházíte. Naopak s uzavíráním nové smlouvy podle odborníků tolik spěchat nemusíte.

"Je možné, že distribuční společnosti mohou zpožděně reagovat na pokles cen energií, které jsme mohli vidět na burzách. Ten pohyb cen směrem dolů může být ještě docela významný," nastínil ekonom David Marek. "Ale řekněme, že na konci října až začátku listopadu už asi žádné poklesy čekat nebudeme moci," myslí si ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:517430]

Nového dodavatele je dobré mít ideálně ještě před začátkem topné sezony, kdy ceny energií pravidelně začínají stoupat. Odborníci v případě nové smlouvy jednoznačně radí cenu fixovat, a to i přes vyšší cenu. Vůbec nejnižší ceny na trhu totiž nabízí tarify s takzvanou měsíční fixací. Od toho ale odborníci odrazují. Hrozí totiž, že v případě prudkého nárůstu cen, jako jsme viděli v minulých letech, ceny mohou skokově vzrůst. "Potenciální ztráta z toho, když si nezafixuju, je nekonečná. Potenciální ztráta z toho, když si zafixuju, je jen, že neušetřím tolik," přiblížil Bartoň.

Vedle těchto jen na měsíc fixovaných tarifů ale jeden z dodavatelů začal nabízet i půlroční fixaci na zimní měsíce. "Viděli jsme velkou kritiku na téma těch měsíčních fixací, se kterou tedy nesouhlasíme. Ale přišli jsme s tímhle produktem, který, si myslím, řeší velkou část obav zákazníků," uvedl ředitel společnosti Tedom energie Jakub Odložilík.

[chooze:article;value:511492]

Takto krátkou fixaci ale odborníci doporučují spíš dobrodružnějším povahám. "Můžete vydělat i prodělat. Je otázkou, zda chcete spekulovat. Já bych se na tu délku těch fixací koukal tak, že čím je kratší, tím více se vystavujete rizikům. Protože v případě výkyvu na burzách se vás to dotkne," uzavřel Marek.

Podle odborníků se za současné nabídky domácnostem vyplatí nejvíce fixovat na rok i dva. V případě elektřiny se u 12měsíční fixace ceny pohybují od 3725 korun do 4490 korun, u plynu mezi 1449 korunami do 1990 korun za megawathodinu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.