Řada lidí si od nového roku polepší. Zvýší se některé dávky a příspěvky. PŘEHLED

Životní a existenční minimum

Obě dávky už se v průběhu letošního roku dvakrát navyšovaly o 10 a 8,8 %. Od nového roku se budou zvyšovat znovu.

"O 5,2 % od ledna. A na tyto částky jsou navázány další věci. Například jsou důležité pro dávky v hmotné nouzi," uvedl ekonom Petr Studnička. Pro jednotlivce tak bude existenční minimum nově činit 3 130 korun a životní minimum 4 470 korun.

[chooze:article;value:480841]

Přídavky na děti

Pokud má rodina příjem do 3,4 % životního minima, vzniká jí nárok na příspěvek ve výši od 830 do 1080 korun.

"Měl by se počet rozrůst o 15 tisíc rodin, které při tom novém posouzení budou mít nárok na přídavek na dítě," doplnil Studnička. Pokud alespoň jeden z rodičů pracuje, částka je ještě o 500 korun vyšší.

Příspěvky na bydlení

Dávka se bude vyplácet žadatelům, jejichž náklady na bydlení přesáhnou 30 % příjmů domácnosti. "Tím líp, když to zvedne pro děti a na bydlení," řekl jeden z oslovených.

Valorizace důchodů

S příchodem nového roku nás čeká valorizace důchodů. Výše základní výměry všech typů důchodu se zvýší o 140 korun na 4 400 korun. O dalších 500 korun vyšší důchod budou mít ti, kteří vychovali děti. Nárok na takovou podporu bude mít vždy ten z rodičů, na němž byla starost o dítě.

[chooze:article;value:478966]

Vláda naopak schválila nižší důchody pro funkcionáře bývalého komunistického režimu, a to o 300 korun za každý započatý rok v některé ze zákonem definovaných funkcích. V plánu je také zvýšení příspěvku na pomůcky pro lidi se zdravotním postižením.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.