Řada měst v Česku má legální místa pro graffiti. Praha za nimi zaostává

Pohled na počmárané zdi vzbuzuje rozporuplné reakce. Někdo mluví o umění, jiný o vandalství. Nicméně z pohledu zákona jde o trestný čin. Pokud město nevyhradí pro sprejery místo.

"Když je to na místě, kde předtím nebylo nic zajímavého a hezkého, tak proč ne," myslí si jedna z dotázaných žen. "Na veřejných budovách je to příšerné. Já si myslím, že už jsou někde i vyhrazená místa, tam mi to nevadí," přidala se další.

[chooze:article;value:492793]

Funguje to tak v některých českých městech. Praha ale oficiální seznam legálních míst pro sprejery nemá. "Plzeň už před lety vyčlenila některé zdi pro legální sprejerství. Bohužel ne všichni sprejeři je využívají," sdělila mluvčí města Plzeň Eva Barborková.

"V Brně je několik legálních ploch pro graffiti, některé jsou v majetku města, jiné zase městských společností. Město jako takové svůj mapový podklad těch graffiti zón nemá," uvedl mluvčí Brna Filip Poňuchálek.

"Legální plochy pro graffiti v hlavním městě mají ve většině případů v gesci městské části," vysvětlil mluvčí Prahy Vít Hofman.

Například v Praze 4 může komunita sprejerů volně tvořit a nehrozí jim za to žádný trest. Seznam legálních ploch je na webových stránkách radnice a je jich celkem sedm. "Tyto plochy jsme řádně označili. Chceme dát příležitost, aby to umění mohlo na ulicích i volně vznikat," řekla zastupitelka Prahy 4 Lucie Michková (ODS).

[chooze:article;value:501660]

Informace o legálních plochách sprejeři hledají většinou na sociálních sítích nebo internetu. "Je jednodušší se domluvit třeba se soukromníkem než s městem. Třeba by město mohlo najít víc volných ploch," myslí si sprejer a prodejce barev Jakub Jandora.

Těch legálních je málo a možná i to je důvod, proč se objevují třeba i na památkách. "Odstranění takových těch menších nápisů nebo menších graffiti se pohybuje řádově v jednotkách tisíců korun," přiblížila mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Prahy Barbora Lišková.

Pražský magistrát prý o oficiálním webu s informacemi o volných plochách pro sprejery zatím ani neuvažuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.