Řada rodin v Česku bojuje s napjatým rozpočtem. V mnohém se musí uskromnit

Paní Šárka žije v Sokolově se svým manželem. Mají sice dva příjmy, přesto zjistili, že si už nemohou dovolit co dříve. Tlak na rozpočet je poslední dobou znát. "Hlavně to cítím na elektřině. Protože nám přišlo vyúčtování a 3 000 byl nedoplatek. Stále jsme měli přeplatky, a najednou nedoplatek přes 3 000," uvedla paní Šárka.

Podle indexu spotřebitelských cen cena elektřiny v lednu 2024 meziměsíčně vzrostla o více než 12 %. A zdražilo i vodné a stočné. Nárůst výdajů se ale netýká jen bydlení. Rodina utratí více také za potraviny.

[chooze:article;value:545994]

"Běžte se podívat, kolik co stojí. To, co stálo 30 korun, stojí 70. Myslím si, že ty částky a ty ceny jsou o hodně vyšší, o polovinu minimálně," doplnila Šárka.

To potvrzují i údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jedna ze tří náhodně vybraných potravin sice oproti loňsku zlevnila, ale většina z nich naopak zdražila. A oproti roku 2020 zdražily všechny položky, některé o více než 50 %.

Kvůli své finanční situaci se paní Šárka rozhodla začít pěstovat vlastní zeleninu na zahradě, aby s manželem ušetřili peníze. Prostředky, které by dříve použili na dovolenou, nyní dají na pokrytí běžných domácích výdajů.

"Teď máme nižší rozpočet, tak se jede třeba jenom tady někam pod stan. Nejedeme k moři," uzavřela Šárka. I ceny dovolených totiž podle údajů z ledna letošního roku meziměsíčně stouply o sedm procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.