Řadě domácností se hodně uleví. Někteří dodavatelé zlevňují teplo. PŘEHLED

O snížení cen tepla své zákazníky v uplynulých dnech informoval například pražský dodavatel Prometheus, který je dceřinou společností Pražské plynárenské.

"Ve sdělení k předběžné ceně tepla pro rok 2023 jsme informovali, že jakýkoliv pokles ceny zemního plynu pod hranici cenového stropu se pozitivně promítne do snížení konečné ceny tepla za rok 2023," stojí v oznámení, které obdrželi zákazníci. Nové ceny platí od 1. března a přinášejí domácnostem 20% pokles z 1 599 Kč/GJ na 1 279.

[chooze:article;value:491752]

​Od začátku března na teple ušetří i mnoho obyvatel Brna. Teplárny Brno už před měsícem oznámily nové ceny, při kterých průměrná domácnost se spotřebou 20 GJ ročně ušetří zhruba 3 740 korun. Nově tak zákazníci platí 1 485 Kč/GJ za teplo ze sekundární sítě a 1 309 z primární sítě.

"I když vývoj pro další období zůstává těžko předvídatelný, chtěli jsme po dohodě s managementem společnosti přistoupit ke snížení ceny ve prospěch Brňanů co nejdříve," vysvětlila primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Další zlevňování po konci topné sezóny

Redakce TN.cz oslovila několik dalších tepláren, které zatím snížení cen tepla neoznámily. Některé z nich úpravu ceníků v blízké době nevyloučily. "Už na konci loňského roku jsme jasně deklarovali, že v případě pozitivního vývoje velkoobchodních cen plynu jsme připraveni zohlednit nižší náklady v průběhu roku a snížit konečnou cenu tepla pro všechny naše zákazníky," sdělil mluvčí innogy Pavel Grochál.

[chooze:article;value:485773]

​Ceny bude společnost aktualizovat po konci topné sezóny, kdy bude mít jasno o nákladech za letošní zimu. Na konec sezóny čeká i Jablonecká energetická, která ceny snižovala už na začátku roku o více než 27 %. Připouští ale další zlevnění. "Současný trend cen plynu je skutečně příznivý, a pokud vydrží, jsme připraveni zareagovat i v našich cenících," prozradila mluvčí podniku Markéta Hozová.

Odlišná situace v uhelných teplárnách

Snižování cen v uhelných elektrárnách naopak zatím ve hře není. Jak vysvětlila Miloslava Kučerová, mluvčí United Energy, jejíž dceřiná společnost Severočeská teplárenská zásobuje teplem města Most a Litvínov, ceny uhlí a biomasy na rozdíl od plynu významně vzrostly. "O změně cen tepla během roku proto neuvažujeme. Cenu pro letošní rok jsme navíc zvýšili, na rozdíl od ostatních tepláren ale jen o 4,8 %," uvedla Kučerová.

I ČEZ Teplárenská vyrábí teplo převážně z uhlí a biomasy, klesající cena plynu tak nemá na její náklady vliv. "Co naopak stouplo, je cena emisní povolenky, která je pro konečnou cenu tepla z uhlí zásadním nákladem. Proto není v tuto chvíli bohužel možné uvažovat o snížení cen tepla pro zákazníky," objasnil regionální mluvčí společnosti Ota Schnepp.

[chooze:article;value:489472]

​Z obdobných důvodů nebudou s ceníky hýbat ani Teplárna Písek a Plzeňská teplárenská, které jsou obě rovněž uhelné.

Snížení cen neplánuje ani Teplárna České Budějovice, jejíž mluvčí Bohdana Kollerová zdůraznila, že loni na rozdíl od jiných tepláren nezdražovali. "V roce 2023 tak českobudějovické domácnosti zaplatí za GJ spotřebovaného tepla 789 Kč včetně DPH. TČB upravuje své ceny maximálně do úrovně průměrné inflace, a to pouze na přelomu roku," vysvětlila Kollerová.

Ceník neplánuje měnit ani Teplárna Liberec. "Máme jednu z nejnižších cen tepla v okolí," konstatovala mluvčí Andrea Beranová. K výrobě tepla totiž využívá ze dvou třetin spalující komunální odpad, z menší části pak plyn, který ale nakoupila na celý rok už loni, a to za cenu pod vládním stropem.

Kvůli poklesu cen plynu na světových trzích oznámili zlevňování i dodavatelé plynu a elektřiny (2/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.