Řadě nemocnic v Česku chybí krev. Prosí dárce, aby přišli na odběr

Stačil jeden akutní případ a nemocnice na Ústecku potřebují doplnit zásoby krve. Především nuly negativní. Předvánoční zásoby docházejí. "Bylo to velké krvácení. U jednoho pacienta bylo nutných 15 jednotek a potom potřebovaly další nemocnice, protože my zásobujeme ještě Litoměřice, Teplice, Roudnici, Rumburk a Děčín," vysvětlil primář transfúzního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Jiří Masopust.

Nejžádanější je nula negativní, ta je totiž univerzální a mohou ji dostat všichni lidé, ať už mají jakoukoli krevní skupinu. "Jedná se o problém, se kterým se potýkají všechny naše nemocnice," sdělila mluvčí Krajské zdravotní a. s. Jana Mrákotová.

[chooze:article;value:483151]

Před Vánocemi měla transfúzní oddělení nemocnic sice napilno, v lednu je ale zájem o darování krve velmi slabý. Krev nutně potřebuje například Nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA).

"V lednu se restartuje operativa a je hodně plánovaných operací. Potřebujeme i plazmu AB. A prosíme dárce především s A minus, A plus a nulou negativní, aby k nám přišli," vyzvala primářka transfúzního oddělení FNUSA Jarmila Celerová.

Dárce krve musí vyplnit několikastránkový dotazník. Odpovídá například na otázku, jestli žil na přelomu 80. a 90. let ve Velké Británii nebo jestli někdy byl ve vězení. Některé transfúzní stanice chtějí vědět, zda byl dárce v posledním půl roce na tetování nebo piercingu. Někoho to může od dárcovství odradit.

"My se nebráníme debatě o zjednodušení těchto dotazníků. Ty dotazníky si vytváří každé zařízení samo. Musí ale vycházet z doporučení odborné společnosti pro transfúzní lékařství a z vyhlášky, která ale neupravuje úplné detaily," přiblížil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:483036]

"Odběr trvá tak pět až sedm minut. Je to poměrně rychlá záležitost. Potom lidé dostanou občerstvení, a pokud je všechno v pořádku, tak můžou jít domu," dodal Masopust. V nemocnicích s akutním nedostatkem krve se dárci ani nemusejí dopředu objednávat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.