Radní pro školství: Příští rok to bude s přijímačkami ještě horší, teď je míst dost

Řada rodin zažila v posledních týdnech velké zklamání ohledně výsledků přijímacích zkoušek. Za posledních 30 let se na střední školy hlásil totiž nejsilnější ročník, téměř 120 tisíc českých dětí po celé republice. Jenže mnoho dětí zůstalo po obdržení výsledků zklamaných.

"Předejít se tomu možná dalo, ale musel by být jiný systém zápisu. V Praze máme 17 tisíc míst, pražských dětí v devátých třídách bylo 11 500. I když připočteme děti třeba ze středních Čech, tak si myslím, že těch míst je dostatek. Ale systém zápisů tím, že jsou dvě přihlášky a nejsou prioritizovány, tak se ohromná spousta dětí dostane na dvě školy a na ty ostatní v tom prvním kole místa nezbývají," řekl k problému Klecanda.

[chooze:article;value:503113]

​Míst je na pražských školách podle něj dost, jen to tak nyní kvůli systému přihlášek nemusí vypadat. "Mnoho dětí si nyní myslí, že se nikam nedostaly. Ta místa se ale uvolňují a postupně chodí dopisy těm, kterým přišlo, že se nedostaly, a podaly už odvolání, tak se postupně dostávají na odvolání," doplnil.

Rodiče žáků jsou ale zoufalí. "Tento systém do našeho století nepatří. Mělo by to být digitalizováno, měla by být prioritizace, kam to dítě chce. V tuto chvíli se objevují školy, které vypisují druhá kola přijímaček. Takže možná těch míst máme dost, jen to nevíme. Jsem přesvědčen, že do tří čtyř týdnů si to sedne a ty děti budou všechny někde umístěny a snad i na školách, kam chtějí," věří Klecanda.

[chooze:article;value:502901]

​Jenže silných ročníků teď ještě několik bude, z devátých tříd budou vycházet až do roku 2025. "Já si myslím, že to letos není nejhorší. Příští rok to bude ještě o něco horší a budeme se snažit, aby těch míst do té doby přibylo," predikuje pražský radní pro školství. 

Hrozí ale to, že se někteří žáci nedostanou vůbec nikam? "Já si myslím, že se to nestane. Ale v případě, že bychom viděli, že jsou nějací žáci, kteří se nikam nedostali, navýšili bychom ještě nějak kapacitu. V posledních 14 dnech jsem prošel hromadu budov, kde by se daly udělat krizově nějaké třídy, které by spadaly pod nějakou ze středních škol, také je možnost navýšit třeba na gymnáziích ze 30 na 32 žáků ve třídě," uzavřel Klecanda. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.