Radši do války než do vězení. Rusko opět hodlá mobilizovat mezi zločinci

Státní duma odhlasovala, že armáda může mobilizovat osoby, které jsou podezřelé nebo obžalované z trestní činnosti, uvedl The Independent.

Moskva se tak po velkých ztrátách na bojišti snaží získat další vojáky do války na Ukrajině a vyhnout se nepopulární mobilizaci obyčejných civilistů.

Nově by ministerstvo obrany mohlo uzavřít smlouvu s člověkem, který je vyšetřován pro spáchání trestného činu, nebo už je dokonce obžalován a souzen. Rovněž se to týká lidí už odsouzených, jejichž rozsudek však nenabyl právní moci, popisuje agentura Reuters.

[chooze:article;value:509011]

​Trestní řízení bude proti všem, kdo se nechají naverbovat, ukončeno poté, co splní svůj kontrakt v armádě, nebo v případě, že si v bojích vyslouží vyznamenání. V praxi to znamená, že delikventi se mohou bojem na Ukrajině vyhnout soudu i vězení.

Netýká se to však trestných činů sexuální povahy, vlastizrady, terorismu či extremismu.

Na rozdíl od dřívějšího náboru žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který však už skončil, nebude moci armáda rekrutovat mezi zločinci, kteří si již odpykávají trest ve vězení.

Zákon ještě musí schválit horní komora parlamentu a podepsat prezident. Nestává se však, že by zákon, který projde Státní dumou, u nich narazil na odpor.

Putinovi se křečí rozklepaly nohy. Na jednání se nedokázal soustředit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.