Raketový nárůst rakoviny u mladých lidí. Vědci viní šest faktorů

Moderní medicína se rychle vyvíjí, a dnes tak umí vyřešit věci, na které se dříve umíralo. Na druhou stranu s sebou ale moderní doba přináší nebezpečný trend. Studie publikovaná na webu BMJ Oncology odhalila, že výskyt rakoviny u lidí pod 50 let vzrostl za 30 let o 79,1 procenta a počet úmrtí u těchto lidí vzrostl o 27,7 procenta.

Výzkumníci z Edinburské univerzity zjistili, že největší nárůst během let 1990 až 2019 zaznamenala rakovina průdušek a prostaty. Nejvíce případů rakoviny u lidí do 50 let pak tvořila rakovina prsu. Naopak rakovina jater zaznamenala u mladých nejprudší pokles.

Vědci uvedli, že ačkoliv svou roli ve výskytu rakoviny pravděpodobně hraje genetika, tak existují další "hlavní rizikové faktory". A právě ty můžeme ovlivnit svým chováním. Negativní vliv má totiž například kouření, konzumace alkoholu a jídelníček s vysokým obsahem masa a soli a naopak s nízkým obsahem ovoce a mléka. Další rizikové faktory jsou nadváha, nízká fyzická aktivita a vysoká hladina cukru v krvi.

[chooze:article;value:515876]

​Kromě negativního trendu ale vědci v posledních devíti letech zaznamenali i pozitivní věc. "Naštěstí roční úmrtnost na rakovinu neustále klesá," řekla vedoucí autor studie doktorka Xue Liová webu The Sun. Za tímto úspěchem podle ní stojí fungují screening a pokrok v léčbě nemoci, který v posledních letech nastal.

Studie zkoumala údaje týkající se 29 různých rakovin ve 204 zemích. Největšími zabijáky byly podle těchto dat rakoviny prsou, průdušnic, plic, střeva a žaludku.

Nová studie není první, která odhalila tento trend. Přezkoumání záznamů z registru rakoviny ze 44 zemí v roce 2022 zjistilo, že incidence časného nástupu rakoviny rychle roste u 14 typů rakoviny a k tomuto nárůstu dochází v mnoha zemích. Vědci z celého světa nyní podle webu The Guardian začínají se svým dalším úkolem, a to zjistit, proč k tomu dochází.

Revoluce v léčbě rakoviny. Podívejte se, jaký převratný objev učinili vědci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.