Raketový útok Hizballáhu na Golanských výšinách může vyvolat otevřenou válku s Libanonem

Izraelská armáda v sobotu pozdě večer uvedla, že všech 12 obětí bylo ve věku 10-20 let, informuje deník Times of Israel. Šokující útok vedl k rychlým slibům odvety, přičemž izraelští představitelé hovořili o bezprecedentní reakci, která by mohla vyvolat novou eskalaci a možnost vypuknutí plnohodnotné války mezi Izraelem a libanonskou teroristickou skupinou Hizballáh.

Podle lékařů zemřelo přímo na místě útoku 10 lidí, další dva byli prohlášeni za mrtvé v nemocnicích, uvedli úředníci. Fotografie a videozáznamy z místa bezprostředně po raketovém úderu ukazovaly, jak se lidé snaží pomoci obětem a rodiče zoufale hledají své děti. Do okolních nemocnici byly převezeny další čtyři desítky zraněných.

[chooze:article;value:563154]

Mluvčí izraelské armáídy Daniel Hagari na tiskové konferenci z místa události identifikoval raketu, která zasáhla hřiště, jako Falaq-1 íránské výroby. „Raketa Falaq-1 dopadla zde na fotbalovém hřišti, je to íránská raketa, vyrobená v Íránu, raketa s bojovou hlavicí o hmotnosti přes 50 kilogramů výbušniny,“ řekl mluvčí s tím, že o tom svědčí forenzní nálezy na místě útoku.

K odpovědnosti za odpálení raket Kaťuša a jedné těžké rakety Falaq na nedalekou vojenskou základnu se původně přihlásil Hizballáh. Jakmile se ale objevily zprávy o zásahu hřiště ve městě Majdal Šams, vydala teroristická skupina prohlášení, že s incidentem nemá „absolutně nic společného“.

Izraelští politici napříč politickým spektrem vyjádřili nad útokem rozhořčení a kritizovali neschopnost vlády zajistit bezpečnost na severu země po dlouhých měsících bojů a zároveň požadovali rozhodné kroky proti Hizballáhu.

Agentura AFP uvedla, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli události předčasně ukončil návštěvu USA a slíbil, že "Izrael nenechá tento vražedný útok bez odpovědi". "Hizballáh za to zaplatí vysokou cenu, cenu, kterou nezaplatil dříve," varoval Netanjahu v prohlášení vydaném jeho úřadem.

Izraelský zpravodajský kanál Channel 12 citoval vysoce postaveného izraelského představitele v delegaci premiéra ve Washingtonu, který řekl: "Události na severu přinesou dramatický obrat v bojích v této oblasti." Izraelská média informovala, že kvůli nastalé situaci se v neděli odpoledne sejde bezpečnostní kabinet.

Podle libanonských médií už Izrael podnikl odvetné údery na lokalitu v jižním Libanonu, ze které byl podle zpravodajských informací podniknut raketový útok.

Izrael zaútočil na jemenský přístav Hudajdá. Podle Netanjahua šlo o odvetu (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.