Raketový útok na americké základny v Sýrii. Vystřelené byly z Iráku

Poslání minimálně pěti raket z Iráku na americkou základnu v Sýrii měli agentuře Reuters potvrdit dva nejmenované irácké bezpečnostní zdroje a americký představitel. Rakety byly vypáleny z iráckého města Zumár směrem k americké vojenské základně v severovýchodní Sýrii.

Podle portálu Al Džazíra není jasné, zda rakety zasáhly základnu, nebo byly zničeny. Útok si neměl vyžádat žádnou oběť a podle nejmenovaného amerického představitele mělo jít o "neúspěšný raketový útok".

[chooze:article;value:538172]

​Podle zdrojů mělo být ve městě Zumár zaparkované malé nákladní auto s raketometem. Po výbuchu neodpálených raket měl vůz začít hořet. Do oblasti zamířili iráčtí vojáci a zástupci úřadů, kteří pátrají po pachatelích. Ti měli z místa ujet.  

Útok přišel poté, co se irácký premiér Muhammad Súdání vrátil z návštěvy Spojených států amerických, kde se setkal s prezidentem Joem Bidenem. V pondělí oznámila irácká šíitská milice Katáib Hizballáh, že se rozhodla obnovit útoky na americké síly. Jako důvod uvedla, že po návštěvě USA nevidí posun v jednáních. "Co se stalo před chvílí, je pouze začátek," vzkázala s odkazem na nedělní útok.

Írán se přímo zapojil do války. Zaútočil v Sýrii a Iráku, několik mrtvých (01/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.