Rakety zranily americké vojáky, další zabily íránské generály. Napětí roste

Raketový úder v syrském hlavním městě Damašku zabil pět vysoce postavených velitelů íránských revolučních gard, tři z nich měli generálskou hodnost. Ve zničené budově zahynulo také pět syrských vojáků, uvedla BBC.

Íránci působí v Sýrii jako vojenští poradci vládnoucího režimu. Írán obvinil z útoku Izrael a zdůraznil, že nezůstane bez odvety. Mezi mrtvými je údajně šéf rozvědky revolučních gard v Sýrii.

Milice podporované Íránem zaútočily později na americkou leteckou základnu v Iráku. Místo dronů a raket krátkého doletu použily silnější balistické střely, což se podle CNN stalo teprve podruhé od začátku války Izraele proti Hamásu po teroristickém útoku 7. října. Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly od té doby napadeny více než 140krát.

[chooze:article;value:537969]

​Většinu raket se podařilo protivzdušné obraně sestřelit, některé však dopadly na základnu a zranily blíže neuvedený počet amerických vojáků. Jejich poranění jsou lehká, utrpěli otřes mozku, řekli televizi dva američtí představitelé.

Spojené státy týž den podnikly letecký útok na odpalovací zařízení protilodních střel v Jemenu. Odtud ostřelují Íránem podporovaní Húsíové plavidla v Rudém moři. Podle zdrojů agentury Reuters jsou v Jemenu íránští vojenští experti, kteří s útoky na lodě pomáhají, to však rebelové popírají.

​Další zemí, která se stala terčem raketového útoku, je Libanon. Podle tamních bezpečnostních zdrojů izraelská střela zabila člena hnutí Hizballáh, což je další militantní organizace podporovaná Íránem.

[chooze:article;value:537818]

​Sobotní raketové útoky ostře upozornily na rostoucí riziko, že by mohly přerůst do širšího konfliktu, který by proti sobě postavil Írán a jeho spojence a Spojené státy s Izraelem, uvedla Reuters.

Olej do ohně přililo tento týden rovněž vzájemné ostřelování Íránu a sousedního Pákistánu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.