Moderní bydlení

Rakousko obnovilo deportace Afghánců. Přezkoumá i starší případy

Jsou to tři roky, co se radikální hnutí Tálibán chopilo moci v Afghánistánu. Rakousko od té doby kvůli tamní bezpečnostní i ekonomické situaci nevystěhovalo jediného Afghánce zpátky do rodné země. To se teď ale může změnit.

Afghánce, který se v roce 2022 dožadoval azylu v Rakousku, teď posílá přelomový rozsudek rakouského ústavního soudu zpátky domů. A ministr chce přezkoumat další případy.

"Nařídil jsem spolkovému úřadu pro přistěhovalectví a azyl, aby přezkoumal podobné případy. Deportací do Afghánistánu tak bude v případě nutnosti přibývat," uvedl rakouský ministr vnitra Gerhard Karner.

[chooze:article;value:561338]

​Ústavní soud v Rakousku své rozhodnutí zdůvodnil tím, že se ekonomická situace v Afghánistánu podstatně zlepšila. A muž, který u rakouských úřadů žádal o azyl, je na tom po finanční stránce dobře. Do dvou týdnů bude muset Rakousko opustit.

"Na deportacích bude muset panovat nějaká spolupráce s vládou Afghánistánu – s hnutím Tálibán. Protože žádný stát nemůže jednostranně vystěhovat osobu do jiného státu bez vědomí toho druhého," doplnil profesor mezinárodního práva na univerzitě ve Vídni Stephan Wittich.

Deportace budou podle expertů náročné, pokud je bude chtít Rakousko uskutečnit samo. Tamní ministr vnitra bude chtít proto v Bruselu vyjednat společný postup unijních států. Podporu ale mezi nimi bude nejspíš těžko hledat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.