Rakousko zasáhlo zemětřesení. Cítili ho i lidé v dalších evropských zemích

Částí Rakouska otřáslo v noci na čtvrtek zemětřesení o síle 4,4 magnituda. Podle deníku Die Presse ho zaznamenali ve 2:59 v oblasti města Gloggnitz. To je pro svou polohu na úpatí Semmeringu nazývané městem v horách a vyhledávanou turistickou destinací Čechů.

"Zemětřesní bylo silně pociťováno v okolí epicentra a mohlo způsobit i škody," potvrdila na svém webu rakouská seismologická služba GeoSphere Austria. Epicentrum mělo být v hloubce 10 kilometrů. 

[chooze:article;value:537347]

Rakouský deník Kurier napsal, že otřesy poškodily i některé budovy, na místě museli zasahovat záchranáři i hasiči. "Skříně a sklenice se hodně třásly a cinkaly. V poslední době jsme měli hodně zemětřesení, ale ne takového rozsahu," řekl velitel hasičů v Gloggnitzu Thomas Rauch. 

Zemětřesení podle GeoSphere Austria zaznamenali také v oblasti Vídně. "Bylo cítit silné otřesy, náš pes na chvíli zpanikařil," popsal nepříjemný zážitek jeden z obyvatel rakouského hlavního města.

Poměrně silné otřesy pocítili také v Maďarsku, na severu Slovinska a Chorvatska. "Uprostřed noci mě probudily otřesy, nevěděli jsme, co se děje," popsal podle webu Dnevnik.hr vyděšený muž z Chorvatska. 

[chooze:article;value:534705]

V posledních týdnech došlo v Tyrolsku k četným zemětřesením. Od poloviny ledna bylo v Pillerseetal, kraji na hranici se Salcburkem ve východním Tyrolsku, zaznamenáno přes 60 měřitelných otřesů. Lidé však pocítili jen jeho část, konkrétně kolem 20. 

V Rakousku zažijí obyvatelé v průměru 48 zemětřesení ročně, v průměru tedy kolem čtyř zemětřesení za měsíc. Většina se projeví výrazným otřesem, ale zhruba každé dva až tři roky lze v Rakousku očekávat menší poškození budov ze silnějšího zemětřesení.

Padající věci z regálů i ze skříní. podívejte se na nedávné zemětřesení na Slovensku (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.