Rakouský tisk zaznamenal Babišovy "magory". Mluvil jsem o straně Zelených, vysvětlil expremiér

Šéf opozičního hnutí ANO Babiš obvinil rakouskou stranu, že zanedbává výstavbu protější dálnice S10 na svém území. "Oni to odpískali. Proč? Protože mají ve vládě Zelené, tyhle 'magory'," citoval Babišova slova rakouský Die Presse s tím, že expremiér prohlásil, že rakouská strana nedokončí dálnici k českým hranicím dříve než v roce 2031, což by podle něj bylo pět let po dokončení dálnice na české straně.

"Pokud je pravda, že 1. února bude mimořádný summit EU, tak by se měl premiér (Petr Fiala) bilaterálně sejít s rakouským kancléřem a říct mu: Podívejte se, já potřebuju, abyste stavěli dál," cituje rakouský tisk z Babišova projevu. Předseda hnutí ANO dodal, že "je blbé, že my budeme na té hranici v roce 2026, zatímco Rakušanům to bude trvat až do roku 2031, tedy o pět let déle".

[chooze:article;value:533903]

​Výraz "magor" použil podle Kronen Zeitung už v roce 2007 také tehdejší český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg směrem k rakouským odpůrcům jaderné energetiky. "Já ty úplné hlupáky trochu znám. Demonstrace budou pokračovat donekonečna, ale oni (aktivisté pozn. red.) už nebudou blokovat silnice," řekl Schwarzenberg v souvislosti s protesty proti českému jadernému průmyslu.

https://twitter.com/AndrejBabis/status/1747709608502698296

Svá slova Babiš později vysvětloval na svém účtu na sociální síti X. „Můj výrok samozřejmě nebyl směřovaný k občanům Rakouska, mluvil jsem o straně Zelených. Aktivistech, kteří záměrně blokují dostavbu dálnic. Z kontextu to bylo jasné," vysvětlil Babiš.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.