Rakovina kůže trápí stále více lidí. Musíme posílit prevenci, tvrdí odborníci

Melanom je nejagresivnější typ rakoviny kůže a v Česku má na svědomí stovky úmrtí ročně. Život by těmto lidem přitom mohla zachránit prevence a včasná diagnóza. "Určitě rakoviny kůže přibývá. Problém je zvýšený svit slunce, zhoršená ozonová díra a podobně," říká lékař Cyril Mucha.

I proto lékaři doporučují dostatečnou ochranu před sluncem a kontrolu znamének. Problémem se už zabývá ministerstvo zdravotnictví. "Ano, je to problém a jedno z možných řešení je tu více používat krémy. Ale tady ta situace není tak dramatická jako v těch přímořských zemích," nechal se na toto téma slyšet ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

[chooze:article;value:515876]

I tak se v Česku každý rok počet lidí s rakovinou kůže zvyšuje. Za posledních 40 let až pětinásobně." Plánujeme někdy v září, doufám do konce září, že vám představíme zásadní změny ohledně screeningu, posílení screeningu a zlepšení jeho dostupnosti," tvrdí Válek.

Problém je potřeba řešit i podle opozice. "Mělo by určitě dojít k rozšíření míst, kde se to kontroluje, a to nejen v rámci Dne melanomu, ale i dalších letních akcí," říká například Karla Maříková z SPD. "Veřejnost by měla být průběžně kontinuálně informovaná o těch zvýšených rizicích a pacienti by měli být vyzývání k pravidelným kontrolám," myslí si pak Julius Špičák z ANO.

Například nizozemská vláda rozmístila dávkovače s opalovacím krémem, který je pro každého zdarma. Ta australská už léta pravidelně nabádá v masivní kampani k nošení pokrývek hlav a k mazání opalovacími krémy.

[chooze:article;value:517015]

Podle dermatoložky Jany Hercogové by se Česko mělo vydat podobným směrem. "Myslím si, že jakýkoliv příklad ze zahraničí je určitě vhodný následovat. V každém případě je nutné zvýšit osvětu a rozhodně v ní nepolevovat," tvrdí.

Prevence totiž vyjde mnohem levněji než samotná léčba rakoviny. A rozhodně není ani tak náročná. Rakovinu kůže letos lékaři diagnostikovali například 85letému Janu Kočovskému. Zhoubný nádor se mu na těle objevil už podruhé.

"Nejdřív se mi po těle začaly dělat nějaké pihy, které se asi dělají každému. Postupně některé začaly být víc plastické," popsal pan Kočovský, jak jeho problémy začaly.

[chooze:article;value:516497]

"Pokud by pacient nepřišel na klinický zákrok, tak by mohl přijít už s hodně velkou ránou, která by už nebyla možná chirurgicky odstranit. Pak nastupují další možnosti terapie, jako je radioterapie, tedy ozáření, nebo moderní léčba," vyjmenovává možností léčení primář Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Spyridon Gkalpakiotis. Panu Kočovskému nádor lékaři odstranili v lokální anestezii.

"Nejlepší prevence je, chránit naší kůži před ultrafialovým světlem a chodit na preventivní kontroly," zdůrazňuje Gkalpakiotis. Zkontrolovat znaménka si lidé mohu u dermatologa, ale také u svého praktického lékaře.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.