Rakovina ledvin má tři hlavní příznaky. Když se objeví, je to boj s časem

Začíná skrytě, a když se neodhalí včas, může skončit fatálně. Řeč je o rakovině ledvin, která je jenom v Česku každoročně diagnostikována zhruba třem tisícům pacientům – převážně mužům. Její zákeřnost, podobně jako u jiných typů nádorových onemocnění, spočívá právě v tom, že je těžké ji zachytit v časné fázi. 

Podle britské Cancer Research, která je největší nezávislou organizací pro výzkum rakoviny na světě, většina nemocných nemá žádné příznaky. Velmi často k diagnostice dochází náhodou, když pacient podstoupí vyšetření – zpravidla pomocí ultrazvuku nebo CT – kvůli něčemu jinému. Problematiku zhoršuje i to, že doposud není známá příčina jejího rozvoje. 

[chooze:article;value:511858]

​Riziko zvyšuje například kouření, obezita nebo špatné stravovací návyky, vyhnout se těmto faktorům ale neznamená 100% ochranu před karcinomem ledvin. 

Podle Cancer Research a České urologické společnosti ČLS JEP jsou tři nejčastější příznaky krev v moči, bolest v oblasti ledvin a bulka. "Jejich přítomnost je ale bohužel většinou známkou již pokročilého stádia onemocnění. Více než 70 % případů nádoru ledvin je diagnostikováno náhodně," konstatuje Česká urologická společnost. 

Pokud se u vás kterýkoliv z těchto příznaků vyskytne, navštivte lékaře, radí odborníci z Cancer Research. Krev v moči, která je nejčastějším symptomem, může znamenat i jiná onemocnění, ani ta ale není radno podceňovat. Lékařskou pomoc vyhledejte i v případě, že krev v moči zaznamenáte jen občas. 

[chooze:article;value:490009]

​Mezi další symptomy, které mohou provázet nádory ledvin, patří nevysvětlitelné hubnutí, silné pocení (především v noci), nechutenství, únava nebo vysoký krevní tlak. 

S ledvinami je podle odborníků obecně těžké pořízení. "Ledviny většinou nebolí, proto o jejich onemocnění řada pacientů ani neví a varovným příznakům nemusí věnovat pozornost nebo je přisuzuje onemocnění jiných orgánů," říká předsedkyně České nefrologické společnosti a lékařka Nefrologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Romana Ryšavá. 

Podle odhadů trpí v Česku nějakou formou onemocnění ledvin každý desátý člověk.

Rakovina je stále častější u mladších lidí. Podle lékařů za to může špatná životospráva:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.