Rakovina plic patří k největším zabijákům Čechů. Škodí hlavně kouření

Rakovinou plic onemocní nejčastěji lidé mezi 50 a 70 lety. Podle odborníků se na vzniku karcinomu plic podílí až z 90 procent kouření. Každý čtvrtý dlouhodobý kuřák onemocní plicní rakovinou.

V Česku přitom kouří 24 procent žen a 42 procent mužů. Čeští muži jsou nejspíš i kvůli tomu na jednom z prvních míst ve výskytu plicní rakoviny ve světě.

Často by přitom pomohlo jen přestat kouřit. Lékaři nedoporučují ani kouření elektronických cigaret. V Česku už funguje také screening určený pro kuřáky ve věku 55 až 74 let. Těžcí kuřáci, bývali nebo současní, se tak mohou přes svého lékaře objednat a podstoupit nízkodávkové CT plic, při kterém může lékař rakovinu zachytit v časné fázi.

[chooze:article;value:503029]

Dalšími rizikovými faktory pro vznik rakoviny plic jsou například dlouhodobý pobyt v prostředí se zvýšenou koncentrací azbestu, radonu, ale také ve znečištěném životním prostředí.

Nádor plic se v těle rozvíjí bezpříznakově, takže bývá většinou diagnostikován až v pokročilém stádiu, kdy už ho nejde odoperovat a je velmi obtížně léčitelný. Zpozornět by ta měli lidé, které trápí kašel, vykašlávání krve, bolest na hrudi, ale také úbytek na váze.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.