Rakovina prostaty ohrožuje stále více lidí. Odhalit ji může několik varovných signálů

Karcinom prostaty je nejrozšířenější zhoubný nádor u mužů. Postihnout může člověka v každém věku, v tom vyšším však bývá výskyt častější. Podle lékařů se v evropských zemích 60 % nádorových onemocnění a 70 % úmrtí na zhoubné novotvary objevuje ve věkové skupině nad 65 let.

"Je třeba si uvědomit, že každý jedinec je unikátní a vliv faktorů na vznik nádorových onemocnění může být individuální. Prevence a včasná diagnostika a léčba jsou klíčové pro snížení rizika a zlepšení prognózy," uvedl lékař z urologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská Michal Quis.

[chooze:article;value:552313]

Přestože rakovina prostaty může být často bezpříznaková, několik varovných symptomů nám může pomoci odhalit urologické onemocnění. Lékaři upozorňují, že karcinom mohou signalizovat problémy s močením. Obtíže při močení, časté močení nebo slabý proud moči mohou značit, že s prostatou není vše v pořádku.

Čím dříve se případný nádor podaří odhalit, tím větší je naděje na úplné vyléčení. "Pravidelné kontroly u lékaře jsou proto důležité, a je-li vám více než 50 let, je vhodné si nechat provést vyšetření prostaty spojené s odběrem krve a stanovením hladiny PSA (prostatický specifický antigen, pozn. red.)," doporučil Quis.

Doktoři jsou přesvědčení, že významnou roli v rámci nádorových onemocnění může hrát dědičná predispozice. "Přibližně 10 % všech diagnostikovaných případů rakoviny prostaty má dědičnou formu. Testování na přítomnost specifických genů z krve je stále ve vývoji, ale půjde o klíčovou záležitost v boji s rakovinou prostaty v budoucnosti," myslí si experti.

Téma rakoviny prostaty řešila také páteční Snídaně. Podívejte se na rozhovor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.