Rakovina slinivky je mimořádně zákeřná. Pomoci by mohly speciální kontroly

Rakovinou slinivky ročně onemocní přes dva tisíce lidí. Odhalit včas tuto nemoc teď pomáhá speciální vyšetření. Do pražského Motola na něj přišel i pan Kazda. Má problémy s trávením a rakovinu slinivky má navíc v rodině.

Právě výskyt nádoru mezi příbuznými je jedním z indikátorů pro speciální vyšetření. "Jsou tam samozřejmě další rizikové faktory, jako je třeba chronická pankreatitida, ale tento program je více zaměřen na pacienty s pozitivní rodinnou anamnézou," vysvětlil lékař Radan Keil.

Vyšetření se provádí endoskopickým ultrazvukem. "Jako v případě gastroskopie projdeme ústy přes žaludek a dvanáctník, odkud zobrazíme z těsné blízkosti slinivku," popsal lékař postup. "Trochu nepříjemný to bylo, ale vydržet se to dá," okomentoval vyšetření pacient.

[chooze:article;value:450969]

​Lékaři touto metodou dokážou odhalit i malé nálezy. "Zjistíme malé drobné nálezy v oblasti slinivky, které můžeme eventuelně vyoptovat, tedy vzít z nich vzorek. Výhodou vyšetření je, že není zatíženo radiací," prozradil Keil.

Teď může speciální vyšetření provádět 16 pracovišť po celém Česku. "Rozšíření sítě je plánováno na nejbližší termín, a to v návaznosti na doplnění parametrů u poskytovatelů zdravotních služeb," sdělilo ministerstvo zdravotnictví.

Rakovina slinivky by se do roku 2030 mohla stát nejčastějším smrtelným onemocněním trávicího traktu. "Je nebezpečná ze dvou důvodů. Za prvé proto, že většina nemocných jí podlehne právě proto, že je diagnostikována pozdě. Za druhé je zde velmi nepříznivý trend, kdy v Česku ale i v jiných zemích narůstá," objasnil předseda České gastroenterologické společnosti Ondřej Urban.

Pozdně zachycená rakovina slinivky patří mezi karcinomy s nejvyšší úmrtností.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.