Rakovina slinivky je tichý zabiják. Vědci varují před dvěma ranými příznaky

Rakovina slinivky břišní se do centra pozornosti znovu dostala minulý týden poté, co zemřel americký moderátor Jerry Springer. Choroba mu byla diagnostikována na začátku letošního roku.

Lékaři onemocnění přezdívají tichý zabiják. Důvodem jsou symptomy, které se obvykle neprojevují v raných stádiích nemoci a je snadné je proto přehlédnout. Podle průzkumu společnosti Pancreatic Cancer Action Network z roku 2022 si příznaky neuvědomuje 83 % dospělých lidí.

[chooze:article;value:494475]

Velkým problémem navíc je skutečnost, že lékaři stanoví diagnózu často až poté, co rakovina metastázuje nebo se rozšíří, píše portál Daily Mail. Důležité je proto znát příznaky, které rakovinu slinivky doprovází. Právě jejich včasné odhalení může zachránit život pacientovi. "Když je rakovina slinivky diagnostikována dříve, pacienti mají vyšší šanci na přežití," řekl lékař Weiqi Liao.

Nejnovější výzkumy odhalily dva varovné symptomy rakoviny slinivky břišní už v raném stádiu. Těmi jsou větší žízeň a tmavě žlutá moč, píše portál Mirror. Podle lékařů je nutné sledovat zejména pět hlavních příznaků.

Žloutenka

Právě žloutenka je jedním z nejčastějších příznaků rakoviny slinivky břišní. Způsobuje ji birirubin, což je žlutohnědá látka produkovaná játry. Ty uvolňují žluč. V případě normální funkce jater se žluč přesouvá do střeva a pomáhá rozkládat tuky. Když se ale žlučovody ucpou, birirubin se nahromadí a zežloutnou oči i kůže.

[chooze:article;value:502417]

Bolest břicha

Nádory se zpočátku vytváří v dolních částech slinivky břišní, mohou se rychle zvětšovat a následně tlačit na okolní orgány. Jedním z nich je právě žaludek.

Bolest zad

Příznakem je často také bolest zad. Tu pacienti nejčastěji pociťují ve střední části zad nebo těsně pod lopatkami.

Náhlá ztráta váhy

Nemocní mnohdy nemají na jídlo ani pomyšlení. To vede právě k úbytku hmotnosti. Potlačená chuť k jídlu může být způsobena nedostatkem funkčních enzymů slinivky břišní. Ty pomáhají rozkládat tuky, sacharidy a bílkoviny.

Změny stolice

Také neobvyklé změny ve stolici jsou známým symptomem. Přestože plovoucí stolici může způsobit i náhlá změna jídelníčku, například přidáním brokolice, fazolí nebo čočky, může jít také o nedostatek žluči.

[chooze:article;value:500255]

Ve chvíli, kdy se žluč nevstřebává správně, způsobuje chemickou nerovnováhu. Pokud pak nádor blokuje slinivku, může nedostatečné vstřebávání živin vést k průjmu, protože nestrávené jídlo prochází trávicím traktem velmi rychle. Stolice pak obsahuje příliš mnoho tuku. To způsobí, že plave nebo se zdá být mastná či bledá.

Příznaků je však celá řada. Lidé mohou mít také problémy s polykáním, být unavení, tělo je může svrbět nebo se mohou potýkat s pálením žáhy, zvracením, nevolnostmi, zácpou či nadýmáním.

​Český vědec jako první na světě dokázal diagnostikovat rakovinu slinivky z krve. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.