Rakovina vaječníků má příznaky už v rané fázi. Lékaři jich odhalili devět

Přibližně dvě třetiny pacientek s rakovinou vaječníků si svou diagnózu vyslechnou až v pokročilém stadiu nemoci, kdy už je těžko léčitelná. "Je to proto, že její příznaky jsou nejasné a často se překrývají s běžnými či méně závažnými onemocněními," citoval deník Mirror lékařku Frankie Jackson-Spencerovou, která působí v britské Národní zdravotní službě.

Pokud je rakovina vaječníků odhalena včas, přežije podle ní devět z deseti žen, proto je nutné zvýšit povědomí o symptomech. Lékařka varuje před devíti, které se objevují už v rané fázi a ženy by je rozhodně neměly podceňovat.

[chooze:article;value:502264]

Seznam příznaků:

  • trvalé nadýmání
  • rychlý pocit sytosti
  • ztráta chuti k jídlu
  • bolest v oblasti břicha a pánve
  • častější nebo naléhavější potřeba močení
  • změny ve vyprazdňování (průjem, zácpa)
  • extrémní únava
  • nevysvětlitelné hubnutí
  • abnormální vaginální krvácení

Výčet symptomů podle neziskové organizace Target Ovarian Cancer vychází z dat britského Národního ústavu pro zdraví a kvalitu péče. Kromě samotných příznaků by ženy měly zohlednit i to, zda jsou časté, tzn. objevují se více než 12krát za měsíc, trvalé (nemizí) a jsou nové (nejsou pro pacientku normální).

"Abychom zvýšili včasnou diagnostiku, musíme zpochybnit mýtus, že příznaky rakoviny vaječníků lze rozpoznat až v pozdějších fázích. Ženy s tímto onemocněním mají příznaky už v raném stadiu," zdůrazňuje organizace.

[chooze:article;value:435366]

​Český Národní zdravotnický informační portál (NZIP) uvádí, že příčiny vzniku této nemoci nejsou dosud zcela objasněné, jsou však známy rizikové faktory. Mezi ně patří vyšší věk (nad 50 let), neplodnost nebo bezdětnost, silná nadváha až obezita a genetická predispozice (vyšší riziko je i u žen, které mají v rodině výskyt rakoviny prsu). 

Pokud pociťujete některé z varovných příznaků, obraťte se na gynekologa. "Na rozdíl od rakoviny děložního čípku a prsu neexistují spolehlivé screeningové testy na karcinom vaječníků. Proto je důležité si nechat veškeré symptomy vyšetřit lékařem," upozorňuje Jackson-Spencerová. 

Ženy si myslí, že bez sexu jim rakovina děložního čípku už nehrozí. Dělají chybu, varoval onkogynekolog v rozhovoru na TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.