Rakovinotvorné látky na dětských hřištích: Je to možné, přiznávají úřady

Na možné nebezpečí upozornil SZÚ u oblíbených hřišť s gumovým povrchem. "Některé materiály používané k výrobě těchto povrchů mohou uvolňovat karcinogenní látky. Ty se pak do lidského organismu dostávají jak dotykem kůže s povrchem, tak vdechováním látek, které se z pryží odpařují," napsal ústav.

Použité materiály k výrobě umělých povrchů mimo jiné často obsahují různý podíl pryží získaných z recyklovaných použitých pneumatik či jiných recyklovaných materiálů. I proto je podle ústavu značné riziko, že mohou obsahovat škodlivé látky. Zadavatelé by podle něj měli vyžadovat všechny potřebné certifikáty.

[chooze:article;value:550706]

"V létě, kdy na povrchy praží slunce, nebo pokud jsou položeny například na podlahové topení, se z některých uvolňuje silný zápach," popsala vedoucí Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let Jitka Sosnovcová. Právě ten bývá podle ní indikátorem možné zdravotní závadnosti.

Problému na vážnosti přidává i to, že děti jsou podle Sosnovcové vůči karcinogenním látkám obzvláště citlivé. K jeho řešení proto vznikla meziresortní pracovní skupina. Jejími členy jsou zástupci ministerstev zdravotnictví (MZd), životního prostředí (MŽP) a průmyslu a obchodu (MPO), České obchodní inspekce (ČOI) nebo profesní komory kontrolorů a výrobců hřišť (SOTKVO).

Litých hřišť se to netýká, brání se výrobce

Podle předsedkyně SOTKVO Zdeňky Houžvičkové se ale záležitost týká hlavně materiálů z dovozu. "Naši členové, kteří to dělají, velmi pečlivě dodávají hygienické doklady, které k tomu jsou v současné době vyžadovány," uvedla. V tom, že nelze paušalizovat a problém se netýká všech hřišť, s ní souhlasí i ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Brání se i výrobci. "Celý problém původně vznikl s umělými trávníky, které se zasypávají drceným granulátem," popsal Dušan Šmíd ze společnosti 4soft. Tam se podle jeho slov lidé mohou dostat do přímého styku s drcenými pneumatikami a jinými materiály, které vylučují nebezpečné látky.

[chooze:article;value:551775]

​​Problematické podle něj mohou být i pryžové dlaždice, kde se po ošlapání pojiva opět odhaluje samotný gumový materiál. Opačná je ale údajně situace u litých hřišť. Spodní materiál, který představuje potenciální problém, je podle něj obalen polyuretanovým pojivem a následně překryt svrchním nezávadným materiálem.

"V případě, že je při výrobě pryže pro dětská hřiště využit recyklát, který nesplňuje podmínky pro použití na dětských hřištích nebo požadavky nařízení REACH, použitý recyklát nikdy nepřestal být odpadem," uvedla pro TN.cz tisková mluvčí MŽP Veronika Krejčí. "V takovém případě musí být ze hřiště odstraněn a předán do zařízení určeného pro nakládání s odpady," dodala.

"Sledování nezávadnosti dětských hřišť a sportovišť gesčně přísluší Ministerstvu zdravotnictví," řekl mluvčí MPO Miluše Trefancová. Stejně se vyjádřila i Krejčí. MZd ale žádné bližší informace neposkytlo ani. "S dalšími dotazy prosím kontaktujte SZÚ," napsal TN.cz mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

"Jádrem problému je způsob kontroly a dodržování kvality používaných recyklovaných materiálů po celou dobu životnosti těchto zařízení," pokračovala Trefancová. Další dohled pak má podle ní provádět ČOI.

Obce budou hlídat předpisy

Hřiště s gumovým povrchem mají i ve Slaném. "Nic takového jsme neřešili, ani jsme o tom netušili. Veškerá hřiště máme certifikovaná," řekl starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS). Pro něj novou informací se ale chce zabývat. "Kolegům řeknu, aby nechali posoudit všechny hřiště která máme," dodal.

Nové dětské hřiště s pryžovými prvky plánují budovat i v Orlové, a i tam se spoléhají na doložené normy. "Co se týče realizace hřiště, tak město bude vyžadovat, aby byl povrch jednoznačně zdravotně nezávadný," uvedla pro TN.cz mluvčí města Sandra Štrejlová.

[chooze:article;value:551272]

​"V ohledu vyjádření SZÚ může město pracovat na zvýšení povědomí svých zaměstnanců o této problematice a zlepšit jejich orientaci v předkládaných certifikátech," řekla Štrejlová. "Samotný problém musí ale být řešen na úrovni orgánů státní správy, do jejichž působnosti problematika spadá," zakončila.

Vandalové řádili na dětském hřišti v Provodíně. Policie hledá svědky (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.