Rakovinu lze poznat pohledem na ruce. Lékařka řekla, na co si dát pozor

Říká se, že oči jsou oknem do duše, jenže v případě nehtů to platí dvojnásob. Právě na nehtech se totiž projevuje řada nemocí, se kterými tělo mnohdy i bez vašeho vědomí bojuje. Nejen, že mohou ohlašovat nedostatek vitamínů, ale mohou být i prvním signálem rakoviny.

Odborníci, které citoval deník The Sun, upozorňují zejména na svislou hnědou čárku. Právě ta, pokud se na nehtu objeví, může signalizovat přítomnost rakoviny. Údajně totiž značí dědičnou poruchu spojenou se zvýšeným rizikem výskytu rakovinotvorných buněk.

"Hnědá svislá čára na nehtu může být známkou melanomu," potvrzuje i dermatoložka Phoebe Richová z oregonského dermatologického výzkumného centra. "Pokud je tomu tak, je důležité, aby to zkontroloval váš lékař," dodává.

[chooze:article;value:545857]

​Zbystřit byste měli i v případě, že se na vašich nehtech objevují hluboké vodorovné rýhy, kterým se odborně říká Beauovy linie. "Naznačují, že něco způsobilo, že nehet přestal růst," říká doktorka s tím, že viníkem může být například stres.

Zdravé nehty by se neměly ani lámat. "Lámavost nehtů se může objevit kvůli nedostatku živin ve vaší stravě nebo vystavení chemikáliím," upozorňuje Richová. Mohou být také indikátorem nedostatku železa nebo onemocnění štítné žlázy.

V pořádku není ani to, pokud se nehty zbarvují do žlutého odstínu. "Nadměrné žloutnutí nehtů může souviset s onemocněním plic. Toto velmi vzácné onemocnění, známé jako syndrom žlutých nehtů, vede k chronické infekci a zánětu hlavních dýchacích cest," upozorňuje. Žluté nehty na nohou pak mohou být indikátorem plísní.

Ženy podceňují péči o své nehty. Případu alergií na akrylátové nehty přibývá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.