Rakovinu plic je těžké poznat. Na tento příznak si v lednu dejte obzvlášť pozor

Rakovina plic je jedním z nejčastějších typů rakoviny a je v Česku i jedním z největších zabijáků. Ročně na ni podle Fakultní nemocnice Brno zemře přes 5 000 lidí. Nejčastěji ji způsobuje kouření, dokonce i pasivní. 

Mezi příznaky rakoviny plic patří přetrvávající kašel, vykašlávání krve, dušnost, únava nebo úbytek váhy. Právě poslední zmíněný symptom by lidé měli brát na vědomí zejména v lednu. Po vánočních svátcích totiž mnoho z nich chce plnit svá novoroční předsevzetí a velmi často se jedná o snahu zhubnout. 

Portál Mirror s odkazem na britské odborníky uvádí, že více než polovina pacientů s rakovinou plic zaznamenala nechutenství a velký úbytek váhy. Jedná se o tzv. kachexii, kdy oslabené tělo není schopné vstřebat potřebné živiny z jídla. 

[chooze:article;value:535853]

Experti z britské charitativní organizace zabývající se rakovinou plic (Roy Castle Lung Cancer Foundation) apelují na to, aby tyto příznaky nikdo nepodceňoval. Pokud tak hubnete bez důvodu, anebo až příliš snadno, ​raději zpozorněte. 

Odborníci doporučují jednou týdně se vážit, a to pravidelně ve stejnou dobu a nejlépe ve stejném oblečení. "Pokud váhu nemáte, sledujte, jak vám sedí oblečení. Kdyby vám začalo být větší, zkontaktujte svého lékaře," radí.

Výskyt rakoviny plic v Česku roste. V roce 2010 například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze evidovala 168 nových pacientů, v roce 2022 už 600. "Dobrou zprávou je, že u rakoviny plic je potvrzena účinnost protikuřáckých opatření a v mužské části populace pozorujeme snížení výskytu nemoci," okomentoval přednosta Onkologické kliniky VFN Luboš Petruželka.

Vědci hlásí revoluci v léčbě rakoviny. Metoda je téměř stoprocentně úspěšná:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.