Rakušan hájí své video. Za kritiku vlády to ale schytává ze všech stran

"Musíme naši politiku přitvrdit a důrazně dělat jen to, co je správný. A vy mi to přijďte říct na diskuze. Přijmu jakoukoli kritiku. A samozřejmě bez cenzury!" říká ve videu ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

A že té kritiky na hlavu vicepremiéra Rakušana po vydání tohoto videa bylo, a to i od koaličních partnerů a leckdy skutečně bez cenzury.

"Pirátská strana má sice ke koaličním partnerům výhrady, ale vždy pojmenujeme problém. Bezobsažně jedovatě plivat na koaličního partnera a dělat si tak před volbami kampaň je fakt hnus," nechal se slyšet europoslance za Piráty Marcel Kolaja.

[chooze:article;value:537404]

"Škoda že první místopředseda vlády dřív nemluvil s premiérem, než začal dělat protivládní videa," reagovala zase europoslankyně ODS Veronika Vrecionová.

Právě o předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS) ministr vnitra ve videu také mluví. Podle politologů podkopává vládní koalici.

"Přistupovali jsme na kompromisy. Je nejvyšší čas to změnit. A vrátit se k tomu, proč jsme to vůbec začali dělat. Řekls mu to? Komu? No Fialovi! Řeknu mu to!" říká ve videu Rakušan.

"To video vypadá, jako když pan předseda STAN dva roky v té vládě vůbec nebyl a za všechno může Fiala a že on je tady jediný spravedlivý a čestný, takže je to trošku úsměvné a trošku tragické," hodnotí politolog Lukáš Valeš.


Vít Rakušan tvrdí, že klip nekritizuje nikoho z vládních kolegů a mluví pouze o tom, že je potřeba zlepšit komunikaci a setkávat se s občany – o videu už mluvil i s premiérem.

"Pan premiér považuje po letech koaličních válek, které k ničemu nevedly, cestu kompromisu a vzájemné dohody jako jedinou možnou. Zároveň je přesvědčen, ze pokud má kdokoliv z koaličních partnerů potřebu řešit výhrady ke společné práci, má k tomu dostatek příležitostí na koaličních jednáních," reagoval premiér ústy svého mluvčího Václava Smolky.

"Ten obrat 'Tak to řekni Fialovi' nebo 'Jestli jsi mu to řekl' a podobně, tak to se jenom ukazuje, že je potřeba, aby se přenášely informace na vládní úroveň jako takovou, abychom se s lidmi bavili. Rozhodně to není nic proti panu premiérovi. My jsme si s panem premiérem především řekli, že si k tomu opravu sedneme a o těch věcech se dopodrobna pobavíme," sdělil Rakušan.

Na video zareagovali i koaliční partneři ve vládě. "Já jsem teď sledoval tiskovou konferenci pana vicepremiéra Rakušana, na které říkal, že to video je výrazem jejich sebereflexe. Tak to beru jako sebereflexi hnutí STAN," uvedl poslanec ODS Marek Benda.

"Jsem přesvědčen, že to naše angažmá v řešení těch věcí je vždycky stoprocentní, tak doufám, že Piráti nemusí natáčet nějaká videa, kde by revidovali, zda v minulosti byli důslední při tom vyjednávání," sdělil šéf Pirátů Ivan Bartoš. "Je to předvolební politický klip, co k tomu víc říct? Každý máme jinou formu sebekritiky," přidal ministr dopravy Martin Kupka (ODS). "Mně to přišlo, že si tím videem trochu sypou popel na hlavu, protože mohli být aktivnější. Jinému významu toho videa moc nerozumím," uvedl poslanec Pirátů Jakub Michálek.

[chooze:article;value:537110]

​Hádající se vládní partneři, to je voda na mlýn opozičních poslanců. "De facto to video prostě a jednoduše jde, řekl bych, proti této vládě, proti panu premiérovi, takže za mě dobrý," domnívá se Aleš Juchelka z ANO. "Ministr Rakušan ve videu přiznává, že to ve vládě dělají dva roky blbě, naznačuje tam nějakou sebereflexi a tou by měl být odchod z vlády," domnívá se šéf SPD Tomio Okamura.

Podle politologů může podobných rozkolů mezi koaličními partnery přibývat s tím, jak se budou blížit volby. V Česku nás letos čekají dokonce troje.

"Je to špatný vzkaz ostatním kolegům do koalice a možná je to taky náznak, že ta koalice, která zatím vypadala pevná jako kámen, tak úplně pevná nebude," zamýšlí se politolog Valeš.

"Že bychom chystali nějakou odvetu, to určitě ne. Myslím, že nad tohle je potřeba se opravdu povznést," dodal ministr Kupka.

"Ten klip jako takový každopádně měl nějakou reakci, rozbouřil stojaté vody a já si myslím, že to může být i prospěšné," hájí se ministr Rakušan.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.