Rakušan: Migrační pakt by nezavázal Českou republiku k přijímání uprchlíků

V pořadí už pátou mimořádnou schůzi Sněmovny svolalo hnutí ANO. A dopadla stejně jako ty minulé. Ani ve středu koalice neodsouhlasila její program. Vystupovali tak pouze poslanci s přednostním právem.

Celých 106 minut čistého času strávil u řečnického pultu Tomio Okamura (SPD). Svoje vystoupení ohledně migračního paktu nezapomněl proložit kritikou vládní koalice. "Já říkám, že je to opravdu obrovský podraz a zrada na celou Českou republiku, protože my tady prostě žádné povinné přerozdělování, žádné přijímání migrantů na základě nějakého přerozdělování, tady prostě nechceme," argumentoval.

Kritikou nešetřil ani Andrej Babiš (ANO). Ten nazval migrační pakt hrůznou dohodou. "Je nejvyšší čas od základu změnit evropskou migrační politiku. První krok mohou občané udělat tím, že z Evropského parlamentu vyženou všechny promigrační vítače, včetně eurohujerských politiků," řekl.

[chooze:article;value:541987]

​Proti slovům opozičních politiků se ohradil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Migrační pakt neobsahuje pro ČR povinnost přijímat migranty, a to z jiné členské země EU nebo ze zemí mimo EU. Stát si může vybrat jakou formu pomoci si zvolí," vysvětlil.

Podle některých koaličních zástupců se ale opozici nedá zavděčit. "Já mám totiž malinko pocit, že kdyby to bylo schváleno a byla zachována původní pozice, tak je to špatně, když se ta pozice změnila, tak je to taky špatně," řekla poslankyně Eva Docriox (ODS).

Podstatou paktu je solidarita postavená na rozhodnutí členských států. Mají tři možnosti – přijmout uprchlíky, což není povinné. Další variantou je finanční pomoc státům zasaženým nelegální migrací. A třetí – pomoc s ostrahou vnější hranice unie.

Vláda už před dvěma týdny oznámila, že se Česko při rozhodování o paktu v dubnu zdrží hlasování. Poslední verze prý snižuje možnost bránit nelegální migraci na vnější hranici Evropské unie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.