Rakušan představil opatření proti dalším střelcům: Prevence, prevence, prevence

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vystoupil den po setkání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny k problematice opatření navázaných na prosincový útok střelce na filozofické fakultě. "Chtěl bych policii poděkovat za otevřenou a transparentní komunikaci. Je ve veřejném zájmu, aby společnost dostávala maximální množství informací. Je logické, že otázky stále zůstávají," prohlásil na začátek. 

Ministerstvo podle Rakušana připravilo kvůli útoku "tříbodový" plán, jak podobným situacím do budoucna zamezit. "Je to prevence, prevence a zase prevence," nechal se slyšet. Zdůraznil ale, že stoprocentně podobnému útoku zabránit nejde.

"To ale neznamená, že nemáme podniknout veškeré úsilí k tomu, abychom pravděpodobnost podobné tragédie snížili na minimum," dodal s tím, že vyhodnocení celé situace by ministerstvo mělo Bezpečnostní radě státu předložit na konci ledna.

[chooze:article;value:536704]

Kromě toho ministerstvo z pověření vlády připravuje podle Rakušana hned několik opatření, která bude postupně zavádět. "Určitě je potřeba zdokonalit vzájemnou komunikaci a včasnou výstrahu pro ochranu měkkých cílů a varování obyvatelstva. Posílíme školení a nácviky, které zvýší schopnost měkkých cílů vhodně reagovat v krizových situacích," nastínil Rakušan. Zdůraznil ale, že nechce nikoho strašit ani traumatizovat a pochválil vedení univerzity za příkladné chování v době útoku.

Na opatřeních chce vláda podle Rakušanových slov najít shodu s opozicí, aby se opakovaně neměnila. Jít má například o změny ve zbraňové legislativě. "Nechceme, aby to bylo na úkor zodpovědných držitelů zbraní v České republice," tvrdí ministr. 

"Ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně se nachází návrh změny o zbraních a střelivu a ten už některá zpřísnění a zpřesnění zbraňové agendy přináší," dodal ministr. Posun v problematice by měla přinést například digitalizace a vzájemné informační propojení lékařů, policistů a registru zbraní.

[chooze:article;value:536085]

Na dalších změnách pak už ministerstvo podle Rakušana pracuje. Jejich součástí má být povinnost prodejců nahlásit policii, pokud někdo nakupuje podezřelé množství zbraní a střeliva nebo se chová podivně. Zavedené by měly být také povinné psychotesty. Nová legislativa by měla začít platit od roku 2026. Důvodem má být mimo jiné právě rozsáhlá digitalizace.

Součástí změn by mělo být také zpřísnění podmínek pro získání a držení zbraně. Zpřísní se podmínky (trestní) spolehlivosti, zkrátí se období mezi povinnými zdravotními prohlídkami z 10 na pět let, rozšíří se možnosti policie zajistit zbraň, zpřísní se nakládání s některými zbraňovými součástkami, jako jsou vysokokapacitní zásobníky, a zpřísní se přístup k některým zbraním. Například takzvané flobertky už půjde zakoupit jen se zbrojím průkazem.

Zásadní pro budoucnost bezpečnosti v Česku je podle Rakušana také všímavost občanů vůči svým blízkým a dostupnost psychologické a psychiatrické péče.

Na tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.