Rakušan: Střelbě na FF nešlo zabránit. Rezignoval bych jen v jednom případě

"Této události nešlo žádnou změněnou policejní prací zabránit. To je konstatování Generální inspekce bezpečnostních sborů," řekl ministr vnitra s tím, že i tak je ale prostor pro zlepšení.

Kromě komunikace a analytické práce, které byly zmíněny během jednání bezpečnostního výboru Sněmovny zmínil ještě další možnosti. "Pravidelné cvičení na aktivního střelce, proškolování univerzit, mapové podklady, které musí mít policie k dispozici v případě měkkých cílů, budování self-broadcastového varovného systému," uvedl některé z nich.

[chooze:article;value:561111]

Konečná připomněla některé pochybnosti, které kolem vyšetřování vyvstaly, a vyčetla Rakušanovi, že odmítal zřízení parlamentní vyšetřovací komise, což podle něj není v současné chvíli potřeba.

Že by Rakušan měl vyvodit osobní odpovědnost a rezignovat na funkci ministra vnitra, sám odmítá. "Kdybych měl, nejen jako politik, ministr, ale jako otec tří dětí, pocit osobní odpovědnosti za tu tragédii, která se stala, tak už bych tady nebyl," řekl. Jediným skutečným viníkem je podle něj ale vrah a policie udělala maximum toho, co mohla.

Komunistická europoslankyně mu také vyčetla vyjádření policie, že nebyla schopná se dostat ke kamerovým záznamům na místě tragédie. To totiž následně Univerzita Karlova popřela. Rakušan označil vyjádření jako nešťastné a mělo by podle něj jít o něco, co si ještě musí policie s univerzitou vyříkat.

Podívejte se na reportáž o výroku Víta Rakušana (STAN) ohledně střelby na FF UK, kterému oponovala Kateřina Konečná (KSČM):

Podívejte se na reportáž o nejzásadnějších výrocích ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) z pořadu Za pět minut dvanáct 23/6/2024):

Podívejte se na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct (23/6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.