Moderní bydlení

Rakušan vyzývá: Připravte si evakuační zavazadla a zásoby pitné vody, zrušte akce

"Chtěl bych poprosit, nemůžeme dát žádný závazný pokyn, všechny organizátory společenských akcí, jakože jich máme v době končícího léta velké množství, aby zvážili, zda je konání takové akce v pátek a v sobotu bezpečné. Logicky se to týká hlavně akcí poblíž vodních toků a podobně," uvedl na tiskové konferenci Rakušan.

Vzhledem k tomu, že se k extrémním srážkám přidá i vítr, lidé by neměli chodit do lesa. "Zároveň doporučujeme, nevyvoláváme paniku, ale alespoň v povodňových oblastech, aby měli občané připraveno evakuační zavazadlo a byli schopni rychlého přesunu na bezpečné místo, aby v rámci rodin bylo postaráno o starší generaci, která by sama měla třeba problém s rychlejším přesunem," doplnil.

Lidé by podle něj měli sledovat vývoj počasí. Neměli by v žádném případě cestovat k povodním, aby si je natočili či vyfotili. "Pokusme se zodpovědným chováním co nejméně komplikovat práci integrovanému záchrannému systému," apeluje na obyvatele. "Bylo by dobré auta a různý majetek, který lze zajistit či dát jinam, nenechávat v blízkosti vodních toků. Pokud nejde přemístit, pokusit se aspoň jej dobře zajistit," dodal.

[chooze:article;value:573503]

Lidé by měli mít nabitý telefon a powerbanky, připravené zásoby pitné vody a lidé v zasažených oblastech by měli cenné věci vynést do horních pater. Ústřední krizový štáb je pro případ vyhrocení situace už připraven.

"Situace, která nás čeká v následujících příštích čtyřech, možná pěti dnech, je bohužel velmi podobná situaci velkých provodní z roku 1997 nebo 2002," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.