Rakušan zaútočil na vládní kolegy kvůli dani. Bartoše tím překvapil

"Zbytečně taktizujeme. Hrajeme při zdi," hřměl ve videu Rakušan. Vládní kritiku teď vicepremiér ještě přitvrdil a dal jí konkrétní obrysy. Zbytečně zkrátka se podle něj kabinet držel při schvalování daně z mimořádných zisků. A státní pokladnu tím připravil o miliardy.

"Windfall tax je prohra, windfall tax se nepovedla. Měla být udělána zpětně rok předtím a bylo by to mnohem rozumnější," prohlásil při debatě v Karviné. Daň z mimořádných zisků totiž začala platit až od roku 2023, ne od roku 2022, ve kterém energetická krize, která některým sektorům přinesla mimořádné zisky, začala.

[chooze:article;value:537617]

Vláda i přes to slibovala, že daň státu přinese až 100 miliard korun, nakonec se ale vybralo necelých 40 miliard korun. "Kritika ze strany pana Rakušana zavání trochu pokrytectvím. Klidně mohl prosazovat systematičtejší a výraznější zdanění. Stěžovat si ex post nyní, když ta opatření už zavedena byla a ukázalo se, jestli byla účinná, nebo ne, tak to je už pozdě," míní politolog Lukáš Jelínek.

Podobně teď Rakušanova slova vnímají i někteří jeho koaliční partneři. "To mě trochu překvapuje. My jsme ten návrh pro rok 2022 předložili, bohužel nás nikdo z koaličních partnerů, opakuji nikdo, nepodpořil," uvedl vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

"My jsme pro to také hlasovali, tu odpovědnost z nás nesnímám, ale dnes vidíme, že pokud bychom do budoucna nastavovali tu windfall tax, tak poučeni situací musí dojít k jiným konstruktům," řekl první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

[chooze:article;value:537578]

Zbytek vládní koalice ale trvá na tom, že windfall tax byla nastavená správně. "Co k tomu říká pan místopředseda vlády, je naprosto jeho vyjádření. Je mi jasné, že minimálně do evropských voleb bude kritika koaličních partnerů trošku sílit," myslí si předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Odborníci ale očekávají, že vzájemné výpady stran vládní koalice vůči sobě potrvají minimálně do podzimních krajských voleb.

Rozhovor s ekonomem Petrem Bartoněm:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.