Rakušané i Němci přerušili záchranné práce v Turecku. Báli se o bezpečnost

V Turecku zasahují po pondělním zemětřesení záchranáři z řady evropských zemí. Rakouští vojáci však v sobotu přerušili záchranné práce a stáhli se do základního tábora v provincii Hatay. Právě tam zatím poskytují pomoc, píše portál Kronen Zeitung.

Důvodem je zhoršující se bezpečnostní situace. Pro zasahující je tak další působení příliš riskantní. "V Turecku roste agrese mezi skupinami lidí. Dokonce se mělo i střílet," popsal situaci podplukovník Pierr Kugelweis.

[chooze:article;value:489240]

Celkem 82 vojáků rakouské armády pomáhalo od úterý dostat přeživší z trosek. Zachránit se jim povedlo devět zasypaných lidí. Záchranáři částečně obnovili pátrání v sobotu odpoledne. O jejich bezpečnost se nyní stará turecká armáda. Informoval o tom rakouský ministr obrany Michael Bauer na twitteru.

Záchranné práce ukončili v sobotu také němečtí dobrovolníci. I oni se obávají o bezpečnost. "Je vidět, že smutek pomalu ustupuje hněvu," citoval portál Bild šéfa operací humanitární organizace I.S.A.R Germany Stevena Bayera.

Podle mluvčí německé Agentury pro technickou pomoc (THW) Tamary Schwarzové je situace velmi bouřlivá. "Ochrana dobrovolníků je nyní prioritou," doplnila.

Češi zůstávají

Čeští záchranáři i nadále pokračují v záchranných pracích. "Podle informací, které máme po ranním hovoru od velitele, tak v naší oblasti zatím nejsou problémy s bezpečností. Na místě se pohybují policisté. Četnictvo působí i jako mediátor mezi námi a tureckými obyvateli. Takže zatím nezaznamenáváme žádné potíže v tomto směru," řekl TV Nova mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.

[chooze:article;value:489256]

První přeživší se českým jednotkám povedlo vyprostit v pátek. "Zachránili jsme dvě osoby a na záchraně jedné ženy se podílel náš pes," nastínil Kozák s tím, že z trosek vytáhli i 32 mrtvých.

Opatření v Turecku

Turecká vlády už slíbila, že podnikne příslušné kroky proti lidem podílejícím se na rabování a dalších zločinech. "Vyhlásili jsme výjimečný stav. To znamená, že lidé, kteří se podílí na rabování nebo únosech, by měli vědět, že se na ně vztahuje pevná ruka zákona," citoval portál BBC tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Obětí přibývá

Pátrání po obětech pokračuje i v sobotu. Mrtvých je podle portálu Sky News už přes 25 tisíc. V Turecku zemřelo přes 21 tisíc lidí, Sýrie hlásí přes 3 500 mrtvých.

Při zemětřesení zemřela i Češka. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.