Moderní bydlení

Rakušané rozdají ženám antikoncepci. Proplácet by ji mohly i české pojišťovny

Velká Británie, Francie, Německo a teď už i Rakousko, to jsou země, kde mohou ženy dostat antikoncepci hrazenou ze zdravotního pojištění. V Česku ji zatím mají zdarma jen ženy, které by těhotenstvím riskovaly své zdraví. Nový zákon by to ale mohl změnit.

"Chystáme novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, ta výrazně navýší fondy zdravotních pojišťoven, ty pak budou mít větší možnost případně tyto věci proplácet," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Levnější antikoncepce vyjde okolo 500 korun na tři měsíce. Ty dražší pak stojí i 1 200 korun. To si prý ale řada žen nemůže dovolit. 

[chooze:article;value:431621]

"Hodně pracujeme právě s mladými dívkami, které studují, jsou na střední škole, a myslím si, že to je právě skupina, která je ohrožená. V současné chvíli nemají ve svém finančním rozpočtu možnost si antikoncepci zaplatit," upozornila manažerka projektu reprodukční zdraví Člověka v tísni Kristýna Bojič.

Obliba hormonální antikoncepce dlouhodobě klesá. Podle odborníků však není důvodem cena, ale spíš odmítání syntetických hormonů. Ve Francii proto pojišťovny jako alternativu proplácejí také prezervativy. Podle odborníků jsou ale antikoncepční pilulky bezpečné.

"U hormonální antikoncepce jsme přesvědčeni, že benefit mnohonásobně převažuje nad riziky. Zatím naše odborná společnost nějaký jasný důvod pro to, aby antikoncepce měla být hrazena z veřejného zdravotního pojištění, nevidí," uvedl předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

[chooze:article;value:544902]

U nás zatím pojišťovny přispívají jen výjimečně. "V tuto chvíli nám legislativa neumožňuje nabízet takové příspěvky. Pokud by došlo ke změně zákona, tak samozřejmě je možné takový příspěvek zvážit," sdělila mluvčí VZP Viktorie Plívová.

"Na antikoncepci Vojenská zdravotní pojišťovna v současnosti přispívá pouze dárkyním krve a krevních složek. Dárci mají jakožto 'VIP skupina' rozšířené možnosti čerpání příspěvků. Prozatím neplánujeme příspěvek rozšiřovat," vzkázal mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny Jan Mates.

"Až bude novela vydaná ve sbírce zákonů, zhodnotíme možnosti a pak se rozhodneme," avizovala mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Řada zemí se snaží bojovat i proti menstruační chudobě. Zdarma rozdávají hygienické pomůcky pro ženy například ve Skotsku nebo Katalánsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.