Rána pro Putina. Čína je ochotná vyhovět klíčovému požadavku Ukrajiny

Čínský velvyslanec u Evropské unie Fu Cchung v rozhovoru pro portál Al Džazíra a další média na dotaz ohledně toho, zda podporuje ukrajinské cíle, tedy získání zpět všech území aktuálně okupovaných Ruskem, odpověděl: "Nevidím důvod, proč ne." Znamenalo by to, že se Čína staví kladně k obnovení ukrajinských hranic zahrnujících jak Donbas a zbytek východní Ukrajiny, tak Krym.

Následně Fu doplnil, že "respektujeme teritoriální integritu všech zemí. Když Čína navázala vztahy s bývalým Sovětským svazem, tak jsme s tím souhlasili. Ale jak jsem řekl, jsou zde i historické otázky, které musí být Ruskem a Ukrajinou projednány a vyřešeny. Za tím si stojíme".

Podle politologa z Metropolitní univerzity Praha Aleše Karmazina citace čínského diplomata v zásadě odpovídá tomu, co Čína říká dlouhodobě. "Zní to tak, že by to bylo zásadní, pokud to potvrdí čínská diplomacie z vyšších míst. Velvyslanci totiž občas něco řeknou a občas jim to trochu ujede," dodal.

[chooze:article;value:509942]

Čínské ministerstvo zahraničí ve středu na své pravidelné tiskové konferenci na dotaz od agentury Reuters, která se ptala na oficiální postoj úřadu k Fuově vyjádření, uvedlo: "Čínský postoj na ukrajinskou krizi je konzistentní a jasný. Věříme, že všechny strany musí spolupracovat na vytvoření podmínek pro politické urovnání krize prostřednictvím dialogu a vyjednávání."

Podle Karmazina si ale Fu svým prohlášením u Rusů moc nešplhne. "Rusku se to určitě líbit nebude, ale Rusko není nyní v pozici, že by si mohlo dovolit něco Číně diktovat nebo si něco nárokovat. Ještě navíc ve světle toho puče, který sice nakonec neproběhl, ale odhalil, že pozice Putina je v Rusku slabší, než se předpokládalo," zhodnotil.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v půlce června přiletěl do Číny na oficiální návštěvu, podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.