Rána pro Putina! Kvůli neúspěchům se od něj odvrací Čína

Ruská vesmírná sonda měla přistát u jižního pólu Měsíce a prozkoumat oblast, kde by Peking s Moskvou chtěl vybudovat společnou základnu. Působit tam měla přinejmenším rok, v neděli se však Luna-25 vymkla kontrole a náraz do povrchu souputníka naší planety ji zničil.

Režimu Vladimira Putina po fiasku hrozí, že zůstane na dobývání kosmu sám, píše agentura Bloomberg.

[chooze:article;value:518665]

Peking sice pokračování spolupráce ještě oficiálně nezavrhl, podle odborníků pro něj ale přestává dávat smysl. "Dá se očekávat, že toto selhání zasadí zásadní ránu ruským ambicím. Západ by ale neměl podceňovat Rusko jen proto, že jeho lunární program selhal," uvedly čínské vládní noviny.

"Čína ztrácí zájem o spolupráci s Ruskem, protože Rusko nedokáže Číně nabídnout nic navíc. Byla tu ta možnost, ale momentálně to prostě možné není," prohlásil Pavel Luzin, expert na vesmírnou politiku z think-tanku Jamestown Foundation.

[chooze:article;value:518751]

Pád Luny-25 zvyšuje vesmírné šance Indie, která by mohla na jižním pólu Měsíce přistát jako první, upozornil portál Taipei Times

Putin po invazi na Ukrajinu vsadil na spojenectví s Čínou všechny karty. Peking ale zároveň potřebuje Západ kvůli ekonomickým zájmům. Omezení kooperace v kosmu mu tak prý může prospět geopoliticky. "Čína toho může využít a alespoň navenek tvrdit, že spolupráci s Ruskem omezuje," uzavřel Mark Hilborne z katedry obranných studií King's College London.

Putin prodělal mrtvici v přímém přenosu, dokazuje to prý škubání ve rtech (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.