Rána pro rozpočty domácností. Vládní konsolidační balíček přijde rodiny draho

Každá rodina nebo živnostník se na splácení státního dluhu bude podílet různě, podle propočtů si ale každý z nás připlatí ročně maximálně několik tisíc.  

Monika Kejzlarová žije s přítelem a jejich dvěma dětmi v nájmu. Ona je na rodičovské, přítel je zaměstnaný. Rozpočet mají napjatý už teď.

"Nejvíc nás postihne navýšení stočného, zdražení dětské výživy, za tu utratíme tak 4 000 měsíčně. Přítel bude muset počítat s navýšením sociálního pojištění," říká Monika Kejzlarová.

[chooze:article;value:503971]

​DPH se u potravin od příštího roku sníží z 15 na 12 procent. Měsíčně tak rodina při sedmitisícové útratě ušetří 210 Kč.

Naopak u vodného a stočného se výdaje zvýší ze dvou tisíc o čtyřicet korun, protože DPH naroste z deseti na dvanáct procent. Totéž se dotkne dětské výživy. U ní rodina Moniky Klejzarové počítá s navýšením měsíční útraty o 80 korun.

Také počítají se zdražením sociálního pojištění měsíčně o 180 korun. Odvoz odpadu s MHD a dálniční známkou vydá měsíčně celkem na 250 korun navíc. Zatím rodina počítá s navýšením všech výdajů o 340 korun.

Ekonomové spočítali, že dopad změn na průměrnou rodinu se dvěma dětmi žijící ve větším městě by mohl být ročně kolem 20 tisíc korun. Je však logické, že se lidé budou snažit své výdaje minimalizovat.

[chooze:article;value:504173]

​Například motoristé, kteří jezdí po dálnici jen občas, se nově obejdou bez dálničních známek. "Dálniční známku už nebudu kupovat na celý rok. Třeba jen tu jednodenní, nebo když pojedeme jednou za rok na dovolenou," vysvětluje Monika Kejzlarová.

A ti, kteří si přivydělávají jako OSVČ při zaměstnání, už svůj živnostenský list zruší. Například pan Jasanský byl až doteď zaměstnanec. Od června se chystal na dráhu živnostníka ve finanční sféře. Měl spočítáno, že se mu to vyplatí, teď už to tak růžově nevidí.

Řada dopadů reforem na osobní finance bude velmi individuální. To se týká například zrušených zaměstnaneckých benefitů. "Někteří zaměstnavatelé je vůbec neposkytují, jiní jich zas mají celou řadu. Dopad na rodinu tedy bude záležet na tom, kde konkrétně jsou její členové zaměstnáni," uvádí Křeček.

[chooze:article;value:503825]

​Podle něj bude mimo jiné záležet na tom, jak se ke změně postaví zaměstnavatelé. "Někteří mohou benefity poskytovat dál i bez daňového zvýhodnění, jiní je zruší, místo toho mohou zaměstnancům navýšit mzdy. Jistě budeme i svědky případů, kdy dojde ke zrušení benefitů bez náhrady. Takže dopady na rodinu nemusejí být žádné, ale mohou se pohybovat i v jednotkách tisíc korun," dodává Křeček.

 Čechům docházejí úspory. Můžou za to rostoucí ceny (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.