Rarita, kterou nikdo nechtěl. V Los Angeles řádilo tornádo, zničilo 11 budov

Větrná smršť přepadla kolem poledne místního času (20 hodin našeho) převážně průmyslovou zónu v Montebellu. Národní meteorologická služba kvečeru potvrdila, že šlo o tornádo.

"Slyšeli jsme velkou ránu a mysleli jsme si, že jde o autonehodu. Viděli jsme obrovský oblak trosek," řekla televizi CBS Miriam Braxtonová. "Celá obloha vypadala jako smetiště," uvedl další svědek Doyle House.

Řádění tornáda trvalo kolem dvou minut. Zničilo 11 budov, které byly označené jako neobyvatelné, dalších sedm poškodilo. Utrhané střechy, poškozené zdi, rozbitá okna, poničená auta, unikající plyn, přerušené dodávky elektřiny. Jako zázrakem skončil v nemocnici jediný člověk, jehož život není v ohrožení.

[chooze:article;value:492423]

​"Jsem v Kalifornii od roku 1965. Nikdy jsem nic takového neviděl. Zemětřesení – na to jsme zvyklí," řekl agentuře AP Michael Turner. Hala jeho továrny přišla v mžiku o skoro 500 čtverečních metrů střechy.

"Rozhodně to není něco, co by bylo pro tento region běžné," uvedla meteoroložka Rose Schoenfeldová. Tornáda se obvykle vyskytují v takzvaném tornádovém pásu (nebo tornádové aleji) vedoucímu od Texasu přes Kansas a Oklahomu do Nebrasky.

Losangeleské tornádo pravděpodobně souvisí s pozdní tichomořskou bouří, která přinesla do Kalifornie neobvykle drsné počasí se silnými dešti či sněhovými vánicemi, provázenými ničivým vichrem. Už v úterý podle agentury Reuters zabily padající stromy v San Franciscu a okolí pět lidí a jde o dvanáctou velkou bouři, která se od prosince prohnala západním pobřežím Spojených států.

[chooze:gallery;value:30897]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.