Rath je venku z vězení. Odpykával si prodloužený trest za korupci

[chooze:gallery;value:29856]

​Do brněnské věznice se David Rath vrátil na začátku letošního roku. Na svobodě strávil necelý rok. Loni v lednu byl sice propuštěn, jenže v červnu ho soud uznal vinným ve druhé části jeho korupční kauzy. Měl manipulovat s tendry a přijímat úplatky ve Středočeském kraji. Původní trest se mu tak prodloužil o rok.

"Mohu vám potvrdit, že klient doktor Rath byl rozhodnutím Městského soudu v Brně ve čtvrtek propuštěn na svobodu. Státní zástupce si ponechal lhůtu k podání stížnosti, která marně uplynula 15. 5.," řekl TN.cz obhájce Oldřich Nejdl. Bývalého hejtmana proto následující den propustili.

[chooze:article;value:462347]

Do konce května plánuje Svaz pacientů ČR jmenovat právě Davida Ratha pacientským ombudsmanem pro celou Českou republiku. "Doktor Rath se za více než rok osvědčil jako pacientský ombudsman pro Prahu a Středočeský kraj. Proto jsme se rozhodli rozšířit jeho působnost na celou Českou republiku," informoval svaz na svém webu.

Ratha policie zadržela v roce 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který měl schovaný v krabici od vína. Ústředními postavami druhé větve kauzy byli, stejně jako v prvním případě, Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Také jim prodloužil soud tresty na osm let vězení. Trojice rovněž dostala vysoké peněžité tresty.

Podle senátu soudu se trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji dopustilo také dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, jednou z nich byla společnost Metrostav.

Na Davida Ratha zaútočil vězeň nůžkami. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.