Razie na mexickém velvyslanectví v Ekvádoru! Policie si došla pro bývalého politika podezřelého z korupce

Policie v pátek večer vstoupila na mexické velvyslanectví v ekvádorském hlavním městě Quito, aby zde zatkla Jorgeho Glase, který se na diplomatické půdě ukrýval od prosince, uvedla stanice ABC News. Noboův úřad toto rozhodnutí obhajoval, zatímco ostatní prezidenti uvedli, že porušuje mezinárodní normy.

Čtyřiapadesátiletý Glas se na ambasádu nastěhoval 17. prosince a požádal o azyl, protože byl podle svých slov politicky pronásledován. Jeho rozhodnutí přišlo přibližně ve stejné době, kdy mu úřady nařídily, aby se dostavil k výslechu a prokurátorům zodpověděl na některé otázky v rámci vyšetřování korupce, které je proti němu vedeno.

[chooze:article;value:536492]

Žalobci se zabývají údajným špatným hospodařením s finančními prostředky určenými na obnovu po zemětřesení. Mexická vláda Glasovi udělila politický azyl v pátek, jen několik hodin před policejní razií na velvyslanectví.

Než se stal v minulém desetiletí protikandidátem levicového exprezidenta Rafaela Correi, vedl Glas ekvádorská ministerstva telekomunikací a koordinace strategických odvětví. V letech 2013-2017 působil jako Correův viceprezident a ve funci setrval ještě několik měsíců po nástupu tehdejšího prezidenta Lenina Morena. Původním povoláním byl elektroinženýr.

https://twitter.com/AP/status/1776799617344012516

Jorge Glas byl již dříve odsouzen za úplatkářství a korupci ve dvou různých případech, z nichž jeden byl spojen s brazilskou stavební společností Odebrecht a vynesl mu šestiletý trest odnětí svobody. Později byl odsouzen na osm let za svou spolupráci se zločineckou skupinou, která výbírala úplatky za veřejné zakázky.

V roce 2022 soudce Emerson Curipallo v kontroverzním rozhodnutí nařídil, aby byl Glas propuštěn z vězení. Curipallo je nyní ve vazbě, zatímco úřady vyšetřují jeho údajnou roli v údajném úplatkářském schématu, které podle prokurátorů spočívalo v protekčních rozhodnutích pro drogového bosse a jeho příbuzné.

Mexická ministryně zahraničí Alicia Bárcenaová v sobotu oznámila, že Mexiko přerušilo své diplomatické styky s Ekvádorem. Důvodem měla být právě razie ekvádorské policie na zastupitelském úřadu v Quitu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.