Razie v Liberci: Policie vyšetřuje stavební firmy, zadržela sedm lidí

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) měli v úterý práci až do pozdních nočních hodin. Za rozsvícenými okny liberecké radnice či v kancelářích stavební společnosti Syner zajišťovali důkazy, s nimiž pak odjeli.

"Policie požádala mě jako primátora města, abych se dostavil a podepsal protokol o věcech, které zajistili," sdělil primátor města Liberec Jaroslav Zámečník (SLK).

Speciální policejní útvar se zajímá o několik stavebních společností a úředníků dvou měst. "Ta trestná činnost souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací v majetku města Liberec, tak šlo i o jednu veřejnou zakázku zadávanou městem Smržovka," řekla Anna Puchtová, krajská státní zástupkyně v Ústí nad Labem.

[chooze:article;value:542761]

Obviněno je zatím 7 lidí ve třech různých kauzách. V té, kterou dozoruje Okresní státní zastupitelství v Liberci, je obviněno 6 lidí pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Dvě další kauzy dozoruje liberecké krajské státní zastupitelství. "Byla obviněna jedna osoba, která je v současné chvíli zadržená, a tato osoba je členem zastupitelstva města Liberec," upřesnila státní zástupkyně Puchtová.

Vše ukazuje na náměstka primátora Petra Židka, který už druhý den nezvedá telefon a není ani v práci. "Jedná se o dva zločiny, a to zločin přijetí úplatku a zločin zneužití pravomoci úřední osoby," dodala Puchtová.

Ve třetím prošetřovaném případu státní zastupitelství zatím nikoho neobvinilo. Může to souviset třeba s domovní prohlídkou a razií v kanceláři dalšího z náměstků liberecké radnice.

[chooze:article;value:550192]

​"Jak vidíte, jsem normálně v práci, takže mě naštěstí nic takového sděleno nebylo," reagoval náměstek primátora pro technickou správu a informační technologie Jiří Šolc (ANO).

Primátor města Liberce si stojí za tím, že zakázky rada města schvalovala v domnění, že jde o bezproblémové smlouvy. "Někdy můžou být ty sofistikované způsoby tak vlastně utajené, že ani my na ně nemusíme hned v první chvíli přijít a navíc nedisponujeme třeba takovou technikou jako má Policie ČR," řekl Zámečník.

Obviněným hrozí tresty od tří do dvanácti let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.